Најновије

ПАО ДОГОВОР У ЕУ: Уводе се ковид пасоши

Чланице Европске уније формално су постигле договор о увођењу ковид-пасоша за путовање, што је још један корак ка поновном отварању туристичког сектора овог лета, навела су два неименована дипломатска извора.

Ковид сертификат (Фото: Pixabay)

Сертификати би омогућили вакцинисанима, опорављенима од ковида-19 или лицима са негативним резултатима теста, да лакше путују унутар Европске уније, где су ограничења кретања у великој мери погодила туристичку индустрију, преноси агенција Ројтерс.

Све државе чланице ЕУ "подвукле су своју посвећеност да оквир имају спреман до лета 2021. године", наводи се у документу који су подржали национални изасланици, а у који је Ројтерс имао увид.

Европски парламент, који исто тако мора да се сложи са предлогом како би ступио на снагу, треба да усагласи сопствени став крајем овог месеца, а завршни разговори између посланика, националних изасланика и извршне власти европског блока, треба да почну у мају.

Земље ЕУ паралелно раде на томе да осигурају "да буду успостављена неопходна технолошка решења", наводи се у документу ЕУ, тако да нови дигитални или папирни сертификати могу бити стављени у употребу након одобрења.

Споразум чланица ЕУ укључује и одредбе против дискриминације оних који не могу или не желе добити вакцину.

Док би европске чланице биле обавезне да признају вакцине које је одобрила ЕУ, специфичне земље би такође могле да издају сертификате којим се прихватају руска вакцина "Спутњик" или кинеска "Синовак".

Како ће Кина преузети црногорску обалу, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА