Најновије

СЕЛАКОВИЋ ОДГОВРИО АЛБАНСКОЈ ПРЕДСТАВНИЦИ У УН-у! Шеф српске дипломатије раскринкао шиптарске лажи о рату на Косову и Метохији

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић одговорио је на седници Савета безбедности УН на оптужбе представника Приштине Донике Гервале.

Селаковић (Фото: Министраство спољњих послова)

- Много сам научио данас од многих говорника и нећу реаговати на све што сам чуо, али дозволите ми да реагујем на поновљене лажне тврдње представника Приштине о броју жртава сексуалног насиља током конфликта на Косову и Метохији, тј. тврдње да је 20.000 Албанки силовано. Покушаји привремених институција на Косову и Метохији су очигледни у њиховом покушају да створе наратив о масовном силовању Албанки и да искористе пропагандне методе и лажи у ту сврху. Јасно је да било жртава на свим странама конфликта, као и то да наша страна има доказе о бројним српским жртвама - рекао је Селаковић. 

Он је указао на податке УНМИК-а да је само 1414 пријава о сексуалном насиљу било, 912 прихваћено, док албанска страна говори да је "20.000 Албанки силовано". 

На оптужбе о "наводном геноциду над Албанцима", он каже да Приштина наставља са пропагандом мржње, и отвореног непријатељства против српског народа и да је циљ таквих ставова да се сакрије одговорност за албанске злочине.

- Највеће жртве конфликта на Косову и Метохији су недужни цивили, убијени и протерани, без обзира на то да ли су Срби, Албанци или неке друге националности - рекао је Селаковић. 

Срамотна провокација из Приштине

Подсетимо, министарка спољних послова тзв. Косова Доника Гервала је током седнице Савета безбедности рекла да је тзв. Косово спремно да сарађује на унапређењу односа са Србијом.

- Србија мора да престане да се меша у уређење других држава у региону, у Босни и Херцеговини, Црној Гори и на (тзв.) Косову, иначе ће увек бити проблема на Балкану. Ми желимо да са свима сарађујемо. Ми смо мала земља, али имамо много пријатеља на које се можемо ослонити, а и они могу на нас - изјавила је Гервала.

Она је рекла да без обзира на све што је Србија урадила током сукоба, тзв. Косово је спремно да пружи руку и да ради на међусобном признању.

Она је нагласила да је тзв. Косово фокусирано на интеграцију у Европску унију и НАТО.

- За многе од нас је то радост, јер тежимо да будемо члан УН у блиској будућности јер смо сви заједно за заједничку будућност на овој крхкој планети. Заједно смо са Грцима, двема најстаријим културама у Европи, земља смо која нема страха и врло је спремна да уђе у разговоре са онима који су одговорни за већину сукоба у Босни, на (тзв.) Косову и другде - рекла је Гервала.

Према њеним речима, ова тзв. косовска Влада ће наћи људи који ће имати храбрости да се баве решавањем ових тешких и важних питања.

Она је изнела бројне оптужбе на рачун Србије, коју је окривила за многобројне злочине.

- Србија се мора суочити са својом прошлошћу да би постала цивилизована и европска нација. Када се ово постигне, Србија ће вероватно постати компликована, али не и опасна земља, и тада ћемо моћи да нормализујемо односе са Србијом. Али ми смо мало, али посебно место, мали смо, али стојимо усправно, имамо поверења у пријатеље и верујемо им - провоцирала је Гервала.

Она је рекла да Србија мора „привести ратне злочинце правди и борити се против фашизма“.

- Србија мора седети за столом и говорити озбиљно, не само као билатерални однос, већ и као мир за све на Балкану. Чим Србија прихвати реалност независног (тзв.) Косова, извући ћемо се из ове ситуације. Остајемо отворени са свом штетом коју нам је Србија нанела да пружимо руку и започнемо нову еру - закључила је Гервала.

Руски МиГ-31 пресрео хиперсонично оружје! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА