Најновије

АМЕРИЧКИ БРОДОВИ НЕ МОГУ У ЦРНО МОРЕ: Турска спустила рампу на Босфору

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу потврдио је у четвртак да су САД отказале пролазак својих ратних бродова у Црно море.

Амерички бродови (Фото: US Navy)

„Јуче су нам САД усмено потврдиле да су отказале пролаз. Још нема писменог обавештења”, рекао је Чавушоглу за NTV.

Додао је да ако амерички бродови у четвртак не прођу кроз мореуз Дарданеле и Босфор, тада ће, у складу са конвенцијом из Монтроа, Сједињене Државе поново моћи да затраже пролазак бродова тек након 15 дана.

Раније су ТВ канали NTV и CNN Turk, позивајући се на дипломатске изворе, известили да су САД обавестиле турске власти о отказивању проласка кроз Босфор до Црног мора за два своја ратна брода предвиђена за 15. април.

CNN Turk је такође приметио да других дана није било захтева за пролазак бродова.

У среду, 14. априла, појавили су се извештаји да је разарач америчке морнарице Доналд Кук, а затим и други разарач Рузвелт напустио базу Суда Беј на грчком острву Криту у правцу црноморских теснаца.

САД су претходно обавестиле турске власти о слању два ратна брода у Црно море. Турско Министарство спољних послова известило је да би бродови требали ући у Црно море 14. и 15. априла и да тамо треба да буду до 5. маја.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изразио је незадовољство „војном активношћу САД, укључујући крстарење њиховим бродовима до Црног мора“.

Пентагон је изјавио да је слање бродова америчке морнарице на Црно море редовна операција, која се обично координира са Анкаром у складу са Монтреук конвенцијом.

Шта за то време руска војска ради у Сирији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА