Најновије

ВЈОСА ОСМАНИ БЕЗОЧНО НАПАДА: Тужићемо Србију за геноцид

Тзв. председница Косова Вјоса Османи у интервјуу за ирске дневне новине "Ајриш Тајмс“ рекла је да је приоритет број један у дијалогу са Србијом питање несталих током рата.

Вјоса Османи (Фото: Јутјуб)

"Косово намерава да тужи Србију за геноцид и жели да њени лидери плате за злочине почињене током рата 1998/99. и за систематско угњетавање косовских Албанаца који су му претходили. Правда за 13.000 људи погинулих у сукобу, милион расељених или депортованих и 1.600 још увек несталих, требало да буде темељ за споразум који се тражи за нормализацију односа", рекла је Османи.

По њеним речима то би требало да буде услов да Косово и Србија на крају приступе Европској унији.

Османи каже да је Косово спремно да годинама чека на "квалитетан" споразум, који осигурава "признање независности од стране Београда, без икаквих промена на тренутним границама".

"Наш главни задатак је да говоримо у име жртава и њихових породица. Дакле, нестале особе су нам на првом месту. Такође и ратне одштете за сва разарања која је Србија проузроковала на Косову, и то не само током рата, већ од 1989. године", поручила је Османи у интервјуу за ирски лист.

Додала је да косовски представници сада анализирају историју разговора са Србијом уз посредовање ЕУ, како би припремили будуће преговоре о побољшању живота грађана Косова и обезбеђивању "кључне компоненте - узајамног признавања између Косова и Србије и њихових тренутних граница".

"Нема цене и притиска који ће нас натерати да одустанемо или одустанемо од тих принципа. Седећемо за тим столом само да бисмо могли да их гледамо у очи, како би нам се могли извинити за почињене злочине. Јасна је била воља и намера Србије да истреби и уништи народ. Дакле, ми ћемо се као земља припремити за случај геноцида почињеног од Србије чим будемо спремни за то, правно и у смислу доказа, јер су сведоци још увек живи, а докази постоје и то је јасно", тврди Османи.

По њеним речима, када дође време да косовска делегација седне са председником Србије, прво питање биће питање несталих. Она сматра да је размена територија немогућа и сматра да председник Србије Александар Вучић "мора да докаже да је одвојен од Милошевићеве прошлости".

"Мислим да сличну стратегију спроводи на различите начине. Очигледно не ратом и уништавањем и насиљем, већ другом стратегијом, која и даље има за циљ да заузме више територије и није стварно заинтересован за судбину људи", устврдила је Османи.

Османи је истакла и да је њен тренутни приоритет да обезбеди вакцине против коронавируса за Косово.

"Порука коју преносим свим међународним партнерима је да се ми не можемо фокусирати, а ни они, на дијалог док људи умиру. Вакцине су нам сада потребне, а не дијалог", закључује Османи.

Руси граде најновију војну базу, сиријска војска имаће важан задатак. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА