Најновије

КАРЛА ДЕЛ ПОНТЕ ОТКРИЛА ШОК ДЕТАЉЕ: Испоручивање Милошевића Хагу славили смо уз вино, није било баш неко добро!

Када је бивши председник Југославије Слободан Милошевић 2001. пребачен у Хаг, руководећи људи Трибунала славили су уз вино. То је својевремено открила некадашња главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте.

Слободан Милошевић. (Фото: Јутјуб)

Дел Понтеова је, наиме, пре неколико година за ТВ продукцију агенције Сенса детаљно описала како је текла операција пребацивања Милошевића у Хаг 28. и 29. јуна 2001. године.

- Било је важно да успоставе (српске власти - прим. ур.) контакт с нама како бисмо могли да ступимо у везу са НАТО и видимо како ће се то обавити. Наравно, све време операција је чувана у потпуној тајности. Али били су то врло напети тренуци јер се до последњег часа, док он стварно није био у хеликоптеру, није знало да ли ће операција успети.

Могло се, на пример, догодити да одбије да уђе у хеликоптер. Било смо, дакле, у телефонском контакту са Београдом, а тамо су били и наши људи, које смо послали да прате шта се догађа. И све је добро прошло - открила је својевремено Дел Понтеова за агенцију Сенса, а ових дана је на то подсетио портал РТС.

Она је потом описала и какво је расположење владало у Трибуналу након што је у притворску јединицу смештен Милошевић. - Сећам се да смо били овде (у Трибуналу), славили смо, отворили смо боцу црног вина, које чак није било ни добро, морам признати, и пили смо из папирних чаша. Био је то, на известан начин, тренутак олакшања након великог посла који смо обавили - навела је Дел Понтеова.

Порука од премијера

Открила је такође и да је дан уочи Милошевићевог хапшења била у Скопљу, те да је све време била на вези с тадашњим српским премијером Зораном Ђинђићем.

- Он ме је позвао и рекао да шаље једног свог помоћника да ми пренесе новости. Дошао је исте вечери и рекао ми: "Сутра ћемо ухапсити Милошевића." Сећам се да ми је рекао да за то зна само троје или четворо људи, али да ће ствар бити обављена - рекла је она.

Стари Шешељев противник ушетао и све шокирао оним што је рекао лидеру радикала! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА