Најновије

НАРОД УСТАО У ДОБРИЊИ: Властима прече стране компаније од нас! (ВИДЕО)

Колоне возила са свих страна стижу у Горњу Добрињу. Код добрињске цркве и споменика књзу Милоша Обреновића већ се окупило око хиљаду мештана који чекају долазак комшија из околних села, општина и градова.

Протест мештана у Горњој Добрињи. (Фото: Јутјуб)

Мештани су решени да се одупру геолошким истраживањима чији је почетак радова најављен за данас.

„Не дамо земљу. Не дамо дедовину. Рудник неће проћи. Неће бити никаквог рудника док смо живи“, само се неке од протесних порука које се тренутно могу видети у Добрињи.

Један од говорника на скупу, професор Душко Кузовић, рекао је да људи требају морају да буду сложни и да је вредност земље већа него вредност било каквих руда.

“Људи ће се по сваку цену борити. Нико неће отићи са своје земље и нико нема права да не буде патриота. Они које је народ бирао су дужни да чувају земљу свог народа и да брину о њима”, навео је он.

Председник МЗ Средња Добриња, Милан Ковачевић, рекао је да неће потписати документ којим би се одобрило истраживање на територији те месне заједнице.

„Овај скуп је донео закључак да нико неће потписати тај документ. То неће учинити ниједан председник месне заједнице. Уколико некога приметите на терену, одмах јавите. Имали смо добру поуку из Лознице, видели смо како су они прошли. Не дозволите да се то и нама догоди“, поручио је он.

Мештани су сложни у одлуци да сва села траже одлуку локалне самоуправе у Пожеги, којом ће се забранити било какви радови и испитивања. 

На скупу је присутан и велики број младих људи, који су истакли да не желе да напуштају своју земљу, да су овде основали своје породице и да желе да остану ту где су рођени. 

„Властима у Србији не могу бити важније стране компаније од сопственог народа и њиховог живота“, поручују учесници протеста.

Подсетимо, мештани све три пожешке Добриње и околних села,  али и градског пожешког насеља данас су организовали протесно окупљање, симболично – код споменика књазу Милошу Обреновићу у Горњој Добрињи. Грађани настављају протесте поводом најављеног почетка извођења радова компаније „Јадар Литијум“ д.о.о. која врши испитивања терена, за потребе будућих ископавања на подручју територије Општине Пожега.

У дану када је означен и датум почетка геолошкух истраживања од стране фирме „Јадар Литијум“ д.о.о. мештани су одлучни да бране своју земљу без компромиса. Огорчени су и на локалну самоуправу која је примила обавештење о почетку радова и дозволи која им је дата од стране Министарства рударства и енергетике, а да се грађанима није обратила грађанима.

Локална самоуправа се, после реакције медија и јавности, удостојила и позвала председнике месних заједница осам пожешких села, да разговарају на ову тему у покушају да им објасни да они, њихове породице и њихова земља неће трпети последице најављених истраживања. Грађанима је још речено да нико неће ући на њихову парцелу без њихове сагласности. Мештани ипак немају поверења и не одустају од отпора истраживању.

Хамас испалио ракете, Израел муњевито одговорио авијацијом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА