Најновије

Вучић би да иде Титовим стопама и дела као "несврстани"

Вучић би да иде Титовим стопама и дела као "несврстани", пише Ноје цирхер цајтунг о набавци цепива у Србији. Лист наводи да су у региони и ЕУ политичке рачунице често друкчије па постоји скепса према руским вакцинама.

Александар Вучић. (Фото: Јутјуб)

Ове седмице је из београдског „Торлака“ изашло првих 1.100 доза вакцине Спутњик Ве које су послате у Русију на проверу квалитета. Редовна производња би требало да почне крајем маја, преноси угледни швајцарски Ноје цирхер цајтунг (НЗЗ).

- Од идуће године би читав производни циклус требало да се аутономно одвија у Србији. Влада се нада годишњој производњи тридесет милиона јединица - пише тај лист и објашњава да Србија тако постаје прва европска земља - осим саме Русије - која прави Спутњик Ве.

- Цепиво је протеклих седмица изазвало контроверзе у целој Европи. Владе су критиковале темпо Европске агенције за лекове која још увек крчка процес провере Спутњика, упркос одлагањима испорука вакцина попут АтраЗенеке или Џонсон&Џонсона. Европска комисија има становиште да Европи не треба руско цепиво - јер, кажу, док оно буде испоручено, имаће већ довољно вакцина из других извора.

Како наводи лист, ипак су Мађарска, Словачка, а сада и Аустрија одлучиле да поруче Спутњик Ве. О куповини преговара и званични Берлин. Предњаче већ покрајина Баварска, као и неке регионалне власти у Француској, Италији и Шпанији које намеравају да набаве ово цепиво.

- Неки европарламентарци, попут немачке чланице Зелених Виоле фон Крамон, осуђују поруџбине код Руса као несолидарне и ‘геополитички погрешне’. Литванска шефица Владе Ингрида Шимоните чак означава Спутњик Ве ‘хибридним оружјем’ којим Русија у ЕУ спроводи принцип завади па владај - додаје НЗЗ.

- Политизација набавке цепива у Србији има сасвим другу поенту. Вучић би да иде Титовим стопама и дела као несврстани. Како кандидат за ЕУ са одличним везама у Москви и Пекингу, Србија је поручила дозе са истока и запада. Поручени су Спутњик Ве, Синофарм, Фајзер, АстраЗенека и Модерна - пише лист.

До сада је у Србији 1,8 милиона људи примило барем једну дозу, а 1,2 милиона обе дозе вакцине. НЗЗ пише да је „скепса према вакцинама“ ипак у Србији свеприсутна те да су, да неким цепивима не би истекао рок, у великом стилу вакцинисани грађани суседних земаља.

- Вакцинални туристи допутовали су и из Немачке, Аустрије и Швајцарске. За Вучића је то добродошла прилика да демонстрира Србима корист од својих односа са моћним пријатељима у Москви и Пекингу. Далеко мање се труди око Брисела, као да мисли да му је тамо наклоност загарантована - додаје НЗЗ.

- Уз то, српском председнику веома прија улога регионалног лидера. Она додуше у комшилуку изазива скепсу и одбијање. Али Вучић указује на то да је испоручио вакцине у Сарајево месецима пре Европске уније. И друге суседе је даривао малим испорукама. Косово пак одбија цепиво из земаља које нису признале независност. Тако кинеске и руске вакцине не долазе у обзир - а поготово не Спутњик Ве произведен у Србији - закључује швајцарски лист.

Ево колико нас штите вакцине и да ли ћемо морати да се вакцинишемо сваке године! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА