Најновије

ГОЈКО ЛАЛОВИЋ: Не треба ми Вучићева милостиња

Пензионисани пуковник Гојко Лаловић, кога су полиција и извршитељи у четвртак из 15. пута успели да иселе из стана на Бежанијској коси у Београду, каже за Нова.рс да није баш у најбољем стању, али да је коначно са својом породицом. О најавама председника Александра Вучића, који је обећао помоћ породици, пуковник каже да Лаловићима не треба његова милостиња, већ поштовање закона и да му се врати отето.

Гојко Лаловић. (Фото: Јутјуб)

Пуковник Лаловић је најпре, у разговору за наш портал, истакао да не би било реално да је добро у ситуацији која је задесила његову породицу. Ипак, док седи у хотелској соби, након што је изгубио једини кров над главом, каже да од правде неће одустати.

„Бити добро у ситуацији која ме је снашла, било би нереално. Нисам најбоље, борим се, држим се на ногама.. Ја сам друго јутро пуштен из болнице, јер су рекли да то није природа која би требала хоспитализацију, већ да пробам да сам савладам све. Пошто је породица остала ту где јесте – њима сам потребнији. Морам бити уз њих. Тренутно се налазимо у хотелској соби, супруга и ћерка су боље од када сам ја дошао. Ипак, све је релативно рећи после онога што је доживљено“, каже Лаловић.

Председник Александар Вучић, током јучерашње војно-тактичке вежбе на полигонима Орешац и Пасуљанске ливаде, изјавио је да је чуо за Лаловићев случај, те да ће пуковника примити и „да ће помоћи породицу колико је то могуће“. Пензионисани пуковник истиче да њему председникова милостиња не треба.

„Тог човека кога сте поменули, ја га у животу више не бих поменуо, нити га се сетио. Почевши од њега, преко Народне скуштине, органа правосуђа, тужилаштва, па све до заштитника грађана. Сви су знали да је Лаловићев проблем, не у томе што има пет станова и што не зна шта ће са њима, него у томе што је пуковников новац краден и куповани су станови и поклањани, да би он остао без свог. Да би то све сакрили, довели су ме у ситуацију да ме избацују на улицу“, каже Лаловић и додаје:

„Штампа данас каже: „Па, шта он хоће? Има два стана“, ма ја немам канап од шаторског крила од војске, а камоли два стана.. Према томе, тај председник кога сте поменули, годинама уназад је упозораван на случај пуковника Лаловића. Он јуче каже „треба помоћи“, ма не треба мене помоћи, већ само треба закон применити“, изричит је пуковник.

Лаловић истиче и да он ништа не ради незаконито, као и да он не борави бесправно у стану у Веспучијевог улици на Новом Београду, а како тврди министарство одбране.

„Сваки орган има тону материјала о овоме о чему ја говорим. Сад чујем да се неко усудио да каже да су пресуде, које ја имам, поништавале наредбодавне акте из процедуралних разлога. Давно је Арчибалд Рајс рекао да се у Србији пољопривредом бави просветни радник, а да је директор поште правник. Тако је и данас.. Баве се пресудама, о којима ништа не знају“, прича пуковник.

Пензионисани пуковник, чија је судбина потресла грађане Србије, каже да он за све што прича има доказе.

„Ја пресуде о мом случају поседујем, а председник, ако ме се није сетио раније, онда не мора ни сад. Он каже да је „све урађено по закону, али да ће помоћи породицу“. Не треба мени његова милостиња, мени треба уставно право на стан и уставно право на живот. Шта има да помаже, он треба да примени Устав и закон и да ми врати оно што су ми отели. Не само стан, него и новац, који су ми отели од превременог пензионисања. Једини сам пуковник у историји војске који није враћен у службу“, каже он.

Пресуде под кључем

Лаловић за наш портал истиче и да су му сви докази, који поткрепљују његове речи, у стану у Веспучијевој.

„Све ми је под кључем у стану из ког сам истеран, али показаћу ја све те пресуде. Шта хоће, да поред три пресуде још тужим? Па ја не могу са каубојима на месту министра одбране да се надмудрујем“, каже пуконик и додаје:

„Ја ћу због неправде да дам и живот. Мене док нису укинули Врховни војни суд и Врховни суд Србије, био сам малтене враћен у Војску“, каже Лаловић.

Истиче и да ће му вероватно бити потребна финансијска помоћ, јер ће му сигурно додати и трошкове исељења.

„И трошкове од исељења ће да ми накалеме, вероватно ће и да ме затворе, јер нећу моћи све то да платим за 10 дана. Па, људи, ја сам народ ове земље, ја нисам медвед. Ово што су урадили према мојој породици је чисто насиље! Отерали су нас у мишју рупу, па нам нуде помоћ“, каже Лаловић.

Подсетимо, драма у дому пензинисаног пуковника Гојка Лаловић трајала је неколико сати у четвртак. Он је за то време претио да ће се убити, а у једном тренутку изашао је на терасу стана и ставио омчу око врата. Ипак, извршитељи су на крају успели да Лаловиће иселе из стана.

Министарство одбране: Све је по закону
Поводом случаја пензионисаног пуковника Гојка Лаловића, својевремено се огласило и Министарство одбране које је тврдило да он бесправно користи поменути троипособни стан у Веспучијевој улици.

„Истичемо да би стан који тренутно Лаловић бесправно користи могао да буде додељен породици војног лица које на њега има право или било ком стамбеном интресенту који нема решено стамбено питање у складу са прописима о стамбеном збрињавању у Министарству одбране и Војсци Србије. Поступак исељења Лаловића из наведеног стана није у надлежности Министарства одбране, већ је у надлежности јавног извршитеља и спроводи се по основу праснажне пресуде Трећег основног суда у Београду из разлога што Лаловић није уплатио средства на која се обавезао уговором“, рекли су они тада.

Како су истакли, све је урађено по закону, за шта постоје и пресуде. Са друге стране, рекли су и да му је престала војна служба 2005. године.

„На основу члана 107. став 2 Закона о Војсци Југославије, а по потреби службе, Гојку Лаловићу је престала професионална војна служба 2005. године. Против те наредбе о престанку професионалне војне службе Лаловић је водио више управних поступака који су окончани пресудом Управног суда 20. 06. 2011. године. У складу са примедбама суда датим у образложењу пресуде, спороведен је поновни поступак тако да је именованом престала професионална војна служба 21. 09. 2011. године по сили закона, јер је навршио прописане године живота и више од 40 година пензијског стажа“, наводе из министарства.

Лаловић је раније за Нова.рс све ово демантовао, рекавши да „да је све било по закону, он би био на свом радном месту“.

Вучића нервирају одласци грађана на одмор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА