Најновије

ПЕКИНГ ПОСЛАО УПОЗОРЕНЈЕ САД: Миран повратак Тајвана матици, а може и другачије!

Америчко-јапанска заједничка изјава је грубо мешање у унутрашње ствари Кине, саопштило је данас кинеско министарство спољних послова, истичући да су и Тајван и острва Дијаоју кинеска територија.

Кинеска војска. (Фото: eng.chinamil.com.cn)

Министарство је поводом изјаве о Кини, коју су суботу, након састанка у Белој кући објавили амерички председник Џо Бајден и јапански премијер Јошихиде Суга, поручило да "Пекинг има неспорни суверенитет над острвима у Јужном кинеском мору и њиховим суседним водама".

''Америчко-јапанска заједничка изјава је грубо мешање у унутрашње ствари Кине и озбиљно крши основне норме које уређују међународне односе. Кина је врло незадовољна, чврсто се противи изјави и дипломатским каналима јасно је изразила свој став САД и Јапану'', каже се у саопштењу, преноси Међународни кинески радио.

Додаје се да потез "америчко-јапанског савеза" само показује намеру да се наштети регионалном миру и стабилности.

У саопштењу се САД и Јапан позивају да озбиљно схвате забринутост Кине, придржавају се принципа једне Кине и одмах престану да се мешају у унутрашње ствари Кине и штете кинеским интересима.

У саопштењу се закључује да ће Кина предузети све неопходне мере да одлучно заштити национални суверенитет, безбедност и развојне интересе.

Политика према Кини била је централна тема састанак Бајдена и Суге, а двојица лидера су на конференцији за новинаре саопштила да су посебно су дискутовали о успостављању мира и стабилности у Тајванском мореузу и о "све снажнијем војном притиску Кине на Тајван".

Путин тражио одговор од Бајдена у вези атентата на Лукашенка! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА