Најновије

СЛОВЕНАЧКИ НОН-ПЕЈПЕР НИЈЕ ЈЕДИНИ: Милошевићеве и Туђманове идеје још живе

Наводни словеначки "нон-пејпер" којим се предлаже комадање БиХ није једини такав документ који кружи Европом, пише за Дојче веле бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг.

БиХ (Фото: Гугл мапе)

Према његовим наводима, "нон-пејпер" словеначког премијера Јанеза Јанше није једини, за Брисел је отишло неколико такозваних "нон-пејпера" о региону - ради се о незваничним документима, сачињеним да тестирају политичке предлоге, како истиче Шварц-Шилинг.

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман представио је крајем марта у Бриселу документ који су потписале Словенија, Мађарска, Бугарска, Грчка и Кипар, а којим Хрватска жели углавном да "помогне" БиХ на путу у ЕУ, додаје бивши високи представник у БиХ.

Тим папиром хрватска владајућа ХДЗ подржава напоре сестринске странке ХДЗ БиХ да промени изборни закон, тако да се, по оцени Шварц-Шилинга, на први поглед не препознаје да би промене закона отвориле пут стварању трећег ентитета у БиХ и у коначници, његовом припајању Хрватској.

Он наводи да је члан Председништва БиХ Жељко Комшић - босански Хрват кога ХДЗ у БиХ и Хрватској не прихвата - послао сопствени папир као одговор почетком априла, у коме је је указао на "нејасну политику ЕУ, која је под снажним утицајем Хрватске и тамошње владајуће странке ХДЗ, као и недостатак неутралности делегације Европске уније у БиХ", додаје бивши високи представник у БиХ.

Шварц-Шилинг.указује да је Комшић у том нон-пејперу указао и на наводно мешање Србије и Хрватске у унутрашње ствари БиХ као и на притисак Русије због аспирација БиХ за улазак у НАТО, пише бивши високи представник у БиХ.

Шилинг за Јаншин "нон-пејпер", тврди да предвиђа пре свега наставак националистичке политике Србије и хрватске ХДЗ према БиХ и апострофира да је, према неким информацијама, део документа написан чак у Будимпешти, али у Бриселу га називају "словеначким папиром", додао је он.

У тексту Шварц Шилинга не коментарише део нон-пејпера који се односи на предлог о припајању Косова Албанију , али тврди да је јасно да су идеје с краја осамдесетих које су изражавали Слободан Милошевић и Фрањо Туђман и данас, итекако, живе.

Проф. др Кристијан Шварц-Шилинг био је од 1982. до 1992. министар за пошту и телекомуникације у влади канцелара Хелмута Кола.

Из протеста према суздржаности немачке владе током рата у БиХ поднео је оставку.

Десет година био је међународни посредник за БиХ, а у периоду 2006-2007. обављао је функцију Високог представника у БиХ.

Шта је израелски стручњак за исламски радикализам рекао о почетку рата у БиХ, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА