Најновије

ЗАХАРОВА О СНИМЦИМА ЗАВЕРЕ ПРОТИВ ЛУКАШЕНКА: Колективни Запад не може да негира своју улогу

Западне земље учествовале су у припремама за државни удар у Белорусији, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Марија Захарова (Фото: РИА Новости)

Прошле недеље Лукашенко је објавио вест о хапшењу групе људи који су припремали атентат на њега и његову децу. Према његовим речима, у ово су умешане америчке тајне службе. Према речима шефа КГБ Белорусије Ивана Тертеље, притвореници су планирали и започели практичну примену покушаја атентата на председника и чланове његове породице и организовања оружане побуне за преузимање власти. Истовремено су и људи из Белорусије и странци били међу људима који су припремали пуч.

"Откривају се чињенице које колективном Западу више не остављају шансу да негира своју улогу: два држављанина Белорусије, од којих један има америчко држављанство, имали су консултације и подршку у западним престоницама. Објављени видео не оставља питања о њиховим циљевима и намерама", рекла је Захарова за ТВ канал „ Русија 24 ".

Додала је да су се ове околности показале крајње незгодне за Запад, а оптужбе Чешке против Русије за умешаност у експлозију у складишту оружја у Врбетици 2014. године и дипломатски скандал који их је пратио назвала је покушајем одвлачења пажње од догађаја у Белорусији.

Као што је раније известио Центар за односе с јавношћу ФСБ, у Москви су ухапшени адвокат Јуриј Зенкович, који има држављанство Сједињених Држава и Белорусије, и Александар Федута, белоруски политиколог, који су планирали војни пуч 9. маја у Минску. У истој групи је, према белоруском КГБ-у, био и лидер опозиционе странке „Белоруски народни фронт“ Григориј Костусев, који је ухапшен у Могиљовској области.

Стејт департмент негира оптужбе за умешаност у припрему атентата на Лукашенка.

Председнички избори одржани су у Белорусији 9. августа прошле године. Према ЦИК-у, Лукашенко је победио. Опозиција и западне земље одбиле су да признају резултате избора и позвале шефа државе да поднесе оставку. Протести су такође почели у тој земљи, али су након неколико месеци касније су почели да опадају.

Како се служи војска у ДНР, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА