Најновије

УКРАЈИНА ПРИЗНАЛА: Са НАТО пактом се спремају за рат против Русије, и Балкан у фокусу

Кијев је признао заједничку припрему са НАТО алијансом за рат око Крима, рекао је портпарол украјинске делегације у контакт групи за решавање ситуације у Донбасу, Олексиј Арестович, у интервјуу украјинским медијима.

Украјинска војска (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, у оквиру НАТО вежби Defender Europe 2021 разрадиће се ситуација оружане конфронтације, рата са Русијом. Арестович је додао да ће им главни фокус бити Балкан, Крим и све на северу.

Напомиње се да ће највеће НАТО вежбе од Хладног рата, Defender Europe 2021, бити одржане у мају и јуну, а Украјина, Грузија и Молдавија су активно укључене као земље партнери Алијансе.

Раније је објављено да се нова војна стратегија Кијева у случају рата са Русијом заснива на алгоритму према којем сукоб између земаља започиње одговором на агресију или претњу украјинској војној безбедности. Према сајту Strana.ua, нова стратегија изричито не наводи да непријатељ мора да крши државну границу. Према њему, учешће војске и специјалних снага је дозвољено ако постоји „оружани сукоб изазван и подржан споља на територији Украјине“.

Односи између Кијева и Москве нагло су се погоршали након поновног уједињења Крима са Русијом у марту 2014. и избијања сукоба у Донбасу у априлу исте године. Део Доњецке и Луганске области прогласио је независност. Кијев је силом покушао да поврати отцепљене регионе, али без успеха. Украјина оптужује Русију за оружану агресију и окупацију Крима и региона Донбаса. Москва себе не сматра страном у сукобу и одбацује тврдње.

Какво наоружање добија борбено возило Деспот, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА