Најновије

"НАШ ОДГОВОР ЋЕ БИТИ БРЗ И ОШТАР" Путин на великом годишњем обраћању осудио санкције и запретио: Русија ће бранити своје интересе (ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин данас је одржао свој традиционални говор о стању нације у изазовном тренутку због растућих тензија са Украјином, незадовољства грађана због растуће инфлације, пандемије, нове рунде америчких санкција и и све већег притиска међународне заједнице због оптужби за шпијунирање.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Оцењује се да ће ово обраћање Федералној скупштини бити најважније до сада, а почиње само неколико сати пре најављеног протеста у знак подршке критичару Кремља Алексеју Наваљном, чије здравствено стање у затвору изазива забринутост широм света.

На прошлогодишњем обраћању, Путин је најавио темељну ревизију Устава и увођење популистичких и конзервативних мера у основни закон Русије. Промене су у међувремену спроведене и ресетовале су Путинов број председничких мандата, отворивши му пут да влада до 2036. године.

Иако теме нису унапред најављене, очекује се да ће Путин, поред осврта на домаћа питања и економију, говорити и о међународној политици - ескалацији напетости у односима са Америком, ситуацији у Донбасу, протеривање руских дипломата и новим санкцијама.

Председница Савета Федерације Валентина Матвијенко је данашњи говор је назвала "обраћањем новог доба“ – најважнијим политичким и друштвеним догађајем у овој години.

12:24 - Путиново обраћање је завршено руском химном.

12:22 - Русија унапређује и обнавља војну технологију, укључујући и војно наоружање, каже Путин. Војска ће добити три нове ракете, а наставља се рад на Буревеснику и Посејдону. Потребан је нови систем безбедности. Земље нуклеарне петорке сносе посебну одговорности, приметио је Путин.

12:17 - Организатори било каквих провокација против Русије зажалиће као што никад нису, поручио је Путин, истичући да је пракса организовања политичких удара, као у Белорусији и Украјини, "прешла све границе".

- Постало је врста спорта чинити непријатељске потезе према Русији - казао је Путин.

12:11 - Русија има своје интересе које ће бранити у оквиру међународног права ако друге земље одбију дијалог, каже Путин. Осудио је "неправедне" санкције Америке.

- Не желимо да спалимо мостове, али ако неко наше добре намере протумечи као слабост, нека запамти да ће одговор Русије бити брз и оштар - рекао је Путин.

12:09 - Један од приоритета владе је и развој туризма, истиче Путин.

12:02 - Путин је обећао 500 милијарди рубаља кредита за инфраструктуру и помоћ за развојне пројекте региона. Посебно је истакао значај арктичке регије.

11:48 - Путин се додао и актуелних питања климе и заштите животне средине. Истакао је да емисија штетних гасова у Русији мора бити мања него у земљама ЕУ.

11:44 - Руски лидер најавио је и мере подршке образовном систему у оквиру којих ће више од трилион рубаља бити усмерено у научне сврхе. Као један од најважнијих научних пројеката, Путин је издвојио "моћан санитарни штит".

- Русија мора да буде спремна да за четири дана направи тест у случају појаве нове опасне инфекције - казао је руски председник.

11:36 - Путин је рекао да се влада мора борити против сиромаштва и за раст плата. Нагласио је да је пандемија утицала на благостање људи у свим земљама света. Најавио је систем подршке породицама са децом, као и помож од по 10.000 рубаља за свако дете школског узраста.

11:15 - Путин је позвао све руске грађане да се вакцинишу против корона вируса. Подсетио је да је то једини начин за стицање колективног имунитета у земљи до јесени. Наложио је додатне мере у борби против најопаснијих болести, попут кардиоваскуларних обољења и канцера.

Подсетио је на велики проблем у Русији, демографски пад, истичући да је стратегија да се постигне стабилан раст становништва.

11:10 - Путин је говор почео осврћући се на пандемијску годину, истичући да су и власт и друштво били одговорни у превазилажењу проблема. Захвалио се свим здравственим радницима, као и руским научницима који су направили три поуздане вакцине против корона вируса.

11:00 - Сви сенатори, посланици и новинари (њих 450) морали су три пута да ураде ПЦР тест како би могли да присуствују обраћању руског лидера у централној изложбеној сали "Мањеж“.

Палма готов, Дачић на апаратима! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА