Најновије

АМЕРИЧКЕ САНКЦИЈЕ ЈОШ ВИШЕ ОЈАЧАЛЕ РУСИЈУ: Путин нашао фантастичан начин да насамари Бајдена (ВИДЕО)

Иако Вашингтон прети увођењем додатних санкција Русији, аналитичари очекују да ц́е одговор Москве бити исти као и обично усмерен на повец́ање руске економске независности.

Владимир Путин и Џо Бајден. (Фото: ПРавда)

"Американци кажу: будите опрезни или бисмо могли учинити више, али Русија ће само наставити пут ка економској независности“, рекла је Елина Рибакова, заменик главног економисте на Институту за међународне финансије у Вашингтону, агенцији Блумберг.

Администрација америчког председника Џоа Бајдена упозорила је у недељу на „последице“ које би се догодиле ако опозициони активиста Алексеј Навални умре у затвору. Упозорење је уследило након увођења нових економских казни од стране САД, због навода о руском хаковању и мешању у председничке изборе. Ново наметнуте мере укључују забрану куповине обвезница на примарном руском тржишту.

Међутим, портпарол председника Владимира Путина Дмитриј Песков рекао је у петак да тај потез није утицао на основе руске економије. „Макроекономска стабилност је у потпуности обезбеђена“, рекао је Песков. „Ефикасност нашег економског блока је међународно призната. Немамо разлога да сумњамо у овакво стање ствари “, наставио је.

Међународне рејтинг агенције потврђују да је Русија добро позиционирана у случају краткорочног поремећаја на тржишту, пре свега због чврстог стања њеног система, уз снажну потражњу локалних банака, рекао је Фич. Муди'с је у понедељак рекао да ће руске финансијске резерве омогућити земљи да се избори са негативним ефектима санкција. Рејтинг агенција С&П такође је приметила да санкције неће имати значајан утицај на опоравак руског буџета и неће подривати стабилност финансијског тржишта земље.

Стручњаци истичу да су током седам година западних санкција Русији, због Украјине, руска влада и централна банка смањили изложеност земље доларима, преселили имовину из САД-а и продали мањи део дуга странцима.

Русија је преобликовала свој међународни улог, смањивши свој удео у америчком долару у корист других валута и злата. Државне резерве земље непрекидно расту последњих година, од 5. априла износе 580,5 милијарди долара, упркос Ковид-19, резерве су прошле године порасле за више од 40 милијарди долара.

Удео злата у руским девизним резервама први пут је скочио изнад долара 2020. Племенити метал је крајем септембра чинио 24% деоница централне банке. Удео доларске активе износио је 22%, у поређењу са више од 40% у 2018. години.

Удео руских међународних резерви у САД срушио се на нешто мање од 7% до краја септембра, у поређењу са око 30% у 2014. години.

Као део плана председника Путина за дедоларизацију трговине, Русија је такође смањила употребу долара у извозу у ЕУ, Кину и Индију. Евро је скоро премашио долар у трговини Русије са ЕУ, а већ га је премашио у извозу у Кину. Тренутно се око две трећине руског извоза у Индију плаћа у рубљама.

Реакције западних медија на Путинову поруку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА