Најновије

ОПАСНА ПРОВОКАЦИЈА: Кијев не мисли да стане, тражи од Запада опасне мере против Москве

Украјина је апеловала на западне савезнике да покажу да су спремни да казне Москву новим санкцијама, укључујући избацивање Русије из глобалног SWIFT система плаћања, како би ослабиле Кремљ од евентуалних војних акција против Украјине.

Зеленски (Фото: president.gov.ua)

У интервјуу за Ројтерс, министар спољних послова Дмитро Кулеба је рекао да Кијев нема нове информације које указују да је председник Русије Владимир Путин одлучио да преузме нове војне акције против Украјине, важно је да Запад делује сада како би спречио да до тога дође.

Украјина се труди да прикупи међународну подршку у спору са Русијом око гомилања руских трупа на источној граници Украјине и у Криму.

- Немам информацију о томе да је покренута војна операција против Украјине. Дакле, може ићи у било којем смеру сада. Зато тражимо уједињену реакцију Запада. Важно је то сада учинити, да се спречи Путин да направи такву одлуку - рекао је Кулеба.

Кијев и Москва се оптужују за кршење прекида ватре у региону Донбас на истоку Украјине.

Кулеба је рекао да је затражио од Вашингтона да снабде Украјину са моћним средствима за електронски рат како би се супротставила Русији да омета украјинске комуникације, када се сусрео са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном прошле недеље.

Он је такође открио да је апеловао на састанак са министрима спољних послова Европске уније у понедељак да размотре да се "Русија избаци из SWIFT  система, као део нових економских санкција које треба да буду спремне уколико Русија погорша ситуацију".

- Уколико Русија одлучи да покрене нови талас отворене агресије против Украјине, нова рунда санкција - укључујући избацивање Русије из SWIFT -а и сличне ствари, би требало одмах да ступе на снагу - додао је украјински министар.

Он је додао да Украјина није добила одговор од Кремља поводом позива председника Володимира Зеленског да се сусретне са Владимиром Путином у зони конфликта у Донбасу.

Док Русија јача војну снагу – ЕУ само апелује. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА