Најновије

ТАЈНИ ПОДАЦИ О МОЋНОМ ШЕФУ ДБ! ДОСИЈЕ ЛЕДЕНИ: Ево како је Станишић изнутра рушио Милошевића

Јовица Станишић и деценијама пошто је изашао из жиже јавности интригира. Човек који је важио за изузетног професионалца и ступањем на чело Државне безбедности створио моћну обавештајну службу имао је добре везе и на Западу и на Истоку. Упркос томе што му неки замерају улогу у формирању "црвених беретки" и наводно окретање леђа Слободану Милошевићу, његови блиски сарадници и дан-данас о њему говоре све најбоље.

Милошевић (Фото: Јутјуб)

Међутим, дођено је до тајних докумената која говоре о томе како га је видела ЦИА, једна од најмоћнијих обавештајних служби. Наиме, у папирима који су достављени Хашком трибуналу током суђења некадашњем шефу ДБ Србије тврди се да је Станишић још од 1991. био главни човек америчке Централне обавештајне агенције у Србији.

У тим документима се напомиње да је Станишић, наводно, одавао тајне режима Слободана Милошевића, кога је називао "ужасним, неискреним и поквареним", али и локације масовних гробница у Босни, које су биле предмет истраге суда за ратне злочине у Хагу.

- ЦИА је сачинила овај документ да би показала да је ова, наводно зла особа, учинила много добрих ствари везаних за простор бивше Југославије - изјавио је, тим поводом, Вилијам Лофгрен, пензионисани амерички агент у Београду који је блиско сарађивао са Станишићем.

У документу се тврди да је све почело пошто се Југославија распадала у крви. Запад је председника Србије Слободана Милошевића сматрао главном опасношћу по европску безбедност, а тајне службе, укључујући и америчку, биле су потпуно слепе и пипале су у мраку. Савезник унутар система је био очајнички неопходан.

- У једној поноћној шетњи Вилијама Лофгрена и моћног шефа српске службе државне безбедности исклесана је нераскидива веза двојице обавештајаца. Епилог је чињеница да је Станишић осам година био главни амерички човек у српској престоници. Сарадња је успостављена, како је и сам Станишић признао у једном документу састављеном док је био у хашком притвору, упркос изузетно лошим односима две земље - сведоче упознати са целим случајем.

Међутим, Станишић је доспео пред Хаг под оптужбом да је са Милошевићем учествоаво у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ био етничко Бошњака и Хрвата с делова територија БиХ и Хрватске ради успостављања етнички чисте српске државе. Тада је већ бивши шеф ДБ у помоћ позвао пријатеље из ЦИА који тврде да су му се одужили запечаћеним документом у ком су побројане све његове заслуге.

Оцинкарио Садама

Агент ЦИА који је служио у то време у региону рекао је за Лос Анђелес тајмс да су они претпостављали да Станишић није био наиван, али да никада нису видели доказ који би га повезивао с ратним злочинима. Уместо тога, гледали су на њега као на кључног савезника у ситуацији у којој су ствари опасно измицале из руку. Ову сарадњу је потврдио и Станишићев адвокат Вејн Џордаш, који је у Хагу изјавио да је његов клијент 1993. показао ЦИА локације масовних гробница у Босни.

- Од самог почетка Станишић је био решен да цементира однос са ЦИА. На једном од састанака са Лофгреном предао му је хрпу папира, укључујући и планове склоништа и других објеката које су српске компаније у Ираку изградиле за Садама Хусеина. Али исто тако Станишић је повукао и границе. Никада није узео новац од ЦИА, никада није радио са агенцијом на конкретним задацима и никада није начинио ниједан корак који би се могао протумачити као флагрантна издаја Милошевића - писао је Лос Анђелес тајмс.

Упркос залагању ЦИА, Јовица Станишић и његова десна рука Франко Симатовић Франко, бивши командант ЈСО, чекају нову пресуду Трибунала. После првостепеног суђења обојица су 2013. ослобођени. Ново суђење почело је у лето 2017, а пресуда би се, према ранијим најавама, могла очекивати наредног месеца.

Талентовани шпијун и балкански Џејмс Бонд

Фасцинирани амерички медији су писали да је Станишић на врхунцу моћи заповедао силом од више од две хиљаде људи. Носио је тамна одела и сунчане наочаре, као балкански Џејмс Бонд, а надимак му је био Ледени. У Државну безбедност ступио је још за време Тита 1965, али никада није показивао склоност ни према једној идеологији ни према национализму. Имао је редак таленат за шпијунажу.

- Станишић није био обичан обавештајац. Он је био интелектуалац, а не тврди полицајац. Био је образован и вешт и знао је како се организује тајна служба - описао га је Добрица Ћосић, писац, бивши дисидент и председник Србије.

Управо због тих врлина Милошевић је од Станишића направио свог првог обавештајца, упркос неповерењу између њих двојице, а сменио га је 1998, уверен да кује заверу против њега.

Сачмарица на поклон од Џона Дојча

ЦИА је на разне начине исказивала захвалност Станишићу на сарадњи. Пошто је био имун на новац, америчке колеге су га 1996. водиле на студијско путовање у своје седиште, где је изузетно срдачно дочекан. Водили су га и да слуша џез у клубу "Blues alley" у Џорџтауну, али и у лов на патке на источну обалу у Мериленд.

Чак му је Џон Дојч, тадашњи шеф ЦИА, поклонио сачмарицу паркер из 1937, вредан колекционарски примерак.

Ослобађао НАТО пилоте, спроводио Дејтон

У писму Хагу ЦИА је описала Станишићеве напоре да смири неке од најексплозивнијих ситуација у босанском рату. У пролеће 1993, тврди ЦИА, Станишић је притискао Ратка Младића да бар накратко прекине гранатирање Сарајева.

Две године касније Станишић је помогао у ослобађању 388 НАТО војника. У својим белешкама Станишић тврди да је испреговарао ово ослобађање, уз подршку кључних људи из ЦИА. Те исте године Станишић је интервенисао када су оборени заробљени француски пилоти.

Станишић је пратио Милошевића у Дејтон на мировне разговоре, а онда се вратио у Србију да спроведе најзначајније делове мировног споразума. На Станишићу је било да убеди председника Републике Српске Радована Караџића да потпише документ у ком подноси оставку.

У Белу кућу су се вратили екстремни лудаци који желе рат са Русијом! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА