Најновије

"УКРАЈИНЦИ КОРИСТЕ ЗАБРАЊЕНО ОРУЖЈЕ!" Раскринкана паклена стратегија Кијева у Донбасу

Кијев користи у Донбасу наоружање које је забрањено Минским споразумима, изјавила је портпаролка Министартсва иностраних послова Русије Марија Захарова.

Украјинска војска. (Фото: Министарство одбране Украјине)

„Оружане снаге Украјине не смањују интензитет ватре на цивилна насеља, укључујући предграђа Доњецка. Активно користе оружје које је забрањено Минским споразумом, укључујући минобацаче великог калибра и артиљеријско оруђе. Кијев наставља да довлачи у регион технику и снаге“, рекла је Захарова, изразивши забринутост поводом саопштења о „великим антитерористичким вежбама“ Украјине.

Како је рекла, управо под тим изговором је Кијев започео сукоб у Донбасу. Москва позива Кијев да „моментално прекине војну ескалацију у Донбасу“, истакла је она.

Према њеним речима, стављајући акценат на „руску претњу“, Кијев покушава да скрене пажњу са унутрашњих проблема, као и да оправда апсолутно агресивне милитаристичке планове због чега води активну кампању дезинформација.

Кијев погоршава ситуацију у Донбасу да би издејствовао улазак у НАТО
Захарова је подсетила да се Украјина активирала по питању приступања НАТО а у контексту предстојећег самита Алијансе.

„Украјина рачуна да ће на том самиту добити Акциони план за чланство у НАТО. То уопште не подржавају све чланице Алијансе из бројних разлога“, додала је.

„Целокупна ескалација је усмерена на то, а тренутно погоршање тензија на контакт линији у Донбасу се догађа у циљу остваривања Акционог плана за чланство“, истакла је Захарова.

Према њеним речима, како би се додворио Западу, кијевски режим прекида односе са најближим суседима – Русијом, Белорусијом, напушта споразуме у оквиру Заједнице Независних Држава од којих има користи.

Портпаролка је подсетила на речи украјинског лидера Владимира Зеленског о томе да је чланство у НАТО-у пут ка окончању рата на истоку Украјине.

Међутим, Захарова се није сложила и истакла је да је пут ка окончању рата у Украјини у „примени Минских споразума, консолидацији друштва и искорењивању националистичке идеологије“.

Захарова је додала да позивом на прекид дипломатских односа са Русијом и на размештање у земљи нуклеарног оружја, Кијев покушава да спасе непрекидни пад рејтинга Зеленског.

Подсетимо, од краја фебруара у Донбасу су почеле да се повећавају тензије: ОЕБС извештава о значајном повећању броја кршења прекида ватре, а устаници наводе да Оружане снаге Украјине у гранатирању користе артиљерију.

Генерал Мекензи издао саопштење због којег се цео свет смеје! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА