Најновије

СРБИ УБИЈАНИ У ЈАСЕНОВЦУ ЈЕР СУ ПРУЖАЛИ ОТПОР! Хрватски председник Милановић оправдава стравичан усташки злочин, заборавља на логор за дец

Председник Зоран Милановић изјавио је да се у јасеновачком логору догодио геноцид, али, пре свега, према Јеврејима, а касније према Србима искључиво из Поткозарја, који су, како је рекао, третирани као непријатељи јер су "пружали отпор", а историчар Милан Радовановић истиче да је тако говорио још само Фрањо Туђман.

Зоран Милановић. (Фото: Јутјуб)

Милановић је, након одавања почасти убијенима у Јасеновцу, рекао да су "Срби пружали отпор због чега су били третирани као непријатељи" и, како тврди, нису убијани у логору, за разлику од Јевреја који су били неутрални и оружје су узели у руке тек пошто су почели да их убијају.

Додао је и да су "расни закони донесени, пре свега, због Јевреја", а да се онда долази до Срба који су ту "најмасовније убијани, али су циклус и драматика убистава били другачији".

Друго су, казао је, били Срби из Загреба који су покупљени.

"Неки су остали да раде и били угледни доктори попут Јулија Будисављевића, а неки су били виктимизовани. Трећи и најстрашнији пример су Роми, који уопште нису знали да је избио рат и били су претња не знам коме, ваљда Хитлеровим санитарним инспекторима, на што су се навукли хрватски нацисти", навео је Милановић, пренео је портал хрватског недељника Новости.

Према његовим речима, "то је можда најгори пример поступања према људском бићу које је потпуно невино, јер Срби су пружали отпор".

" Срби су пружали отпор и то, по мени, са закашњењем. Требало је да раније почну. Били су непријатељи, а зна се како се у рату поступа с непријатељима....", рекао је, између осталог Милановић.

Јевреји су, додао је, били убијани да би се тадашње власти додвориле Берлину, што је, каже, било сулудо и на штету хрватске нације и народа који, како је казао, сада и он представља.

Историчар Милан Радановић сматра жалосним то што личност на највишој функцији репродукује ревизионистички стереотип о кажњавању Срба интернацијом у Јасеновац због њиховог отпора држави.

Радановић каже да то после Фрање Туђмана у јавности, није чинио нико од особа које су обављале дужност председника.

"Значи ли то да они који су убијени јер су пружали отпор, без обзира да ли су били Срби, Хрвати, нису били невини, односно да су нешто скривили? Уместо да се ту зауставио, председник је непромишљено наставио", навео је Радановић.

Сматра веома важним то што је Милановић нагласио да је Јасеновац место геноцида, јер ту чињеницу избегавају да констатују поједини државни представници, али је већ у другој реченици, каже Радановић, запао у контрадикцију тврдећи да је "пре свега" тај логор био место геноцида над Јеврејима.

"Потпуно је излишно правити дистинкцију међу жртвама геноцида у Јасеновцу јер сви они, без обзира да ли су били јеврејског, ромског или српског, убијени су пре свега због свог етничког порекла. Осим тога, геноцид над Србима у НДХ није спровођен само у логорима нити само у једном логору", навео је овај историчар.

Радановић је подсетио да су први српски заточеници логора Јасеновац били српски мушкарци који су преживели логоре у тзв. Госпићкој групи логора да би потом били депортовани у Јасеновац.

Слоба је нудио Милу да бира функцију коју жели у циљу очувања СРЈ, али се Ђукановић смртно преплашио! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА