Најновије

РУСКА ФЛОТА УДАРА НА АМЕРИЧКЕ САНКЦИЈЕ: Светоандрејска застава као спас за Сирију

Прошле године је на снагу ступио амерички „Цезаров закон“, који представља велики пакет санкција сиријском народу, а Вашингтон и његови европски савезници ревно су пожурили да га примене. Суштина закона је примена мера за економско сузбијање Сиријске Арапске Републике.

Руска флота (Фото: РИА Новости)

Донекле изненађује званични наслов документа - „Закон о заштити цивилног становништва Сирије“. Међутим, ако се сетите како се појавио овај „закон“, онда одмах схватите да се апсолутно нема шта изненадити: традиционално америчко преокретање значења наопачке и ругање истини.

"Погрешан" Цезар

Подсећамо укратко: извесни сиријски фотограф назван је Цезар, и он је сарађивао са локалним органима реда и предао гомилу лажних фотографија које су разоткривале „зверства режима“ европским и арапским „организацијама за људска права“. На основу ових слика закључено је да је 11 хиљада грађана Сирије убијено, наравно, „од руку сиријских специјалних служби“. Измишљена прича појавила се неколико година касније, када је амерички председник Доналд Трамп, у позадини успеха које су показали Башар ал-Ассад(и Русија у борби против међународног тероризма (што је представљало озбиљну претњу америчком присуству у Сирији) , потписали су овај „пакет санкција“. Да, звучи лепо и позива се на крволочне догађаје.

Дакле, према овом закону, заправо је уведен ембарго на снабдевање Сирије нафтом, гасом, храном, лековима и још много тога. Вреди подсетити да је сиријска нафтна и гасна индустрија још увек далеко од потпуног опоравка након разарања током грађанског рата. Тамо се производи само 40% потребне количине гаса за земљу и 24% потребне количине нафте. „Цезаров закон“ прописује задржавање бродова који покушају да испоруче Сирији по истом „закону“ забрањене енергетске изворе, храну и лекове.

Међутим, САД су отишле толико далеко у наметању ограничења и давању упутстава о томе ко и како треба живети да су се до сада појавиле бројне прилично јаке државе, којима наметнуте санкцијама са свих страна. У исто време, они су престали да схватају ограничења као нешто страшно и способни су да контрадејство спроведу у дело.

На пример, Сирија, Иран и Русија, након низа консултација, постигли су споразум о корисној сарадњи за све три стране. Супротно америчким санкцијама, Техеран ће своју нафту испоручивати Сирији, а како танкери не би постали циљеви америчке, европске или израелске војске, они ће пловити под заштитом бродова са Андрејевском заставом, односно штитиће их руски војни бродови.

Под заштитом

Sputnik Arabic отворено каже: руски ратни бродови ће пратити иранске танкере нафте како би их заштитили од пирата. Из контекста чланка јасно је да та редакција под пиратима схвата америчке, европске и израелске бродове, који ће, вођени „Цезаровим законом“, настојати да зауставе кретање иранских бродова који воде ка Сирији.

Протеклих дана светске новинске агенције извештавале су о инцидентима напада на танкере, укључујући брод који је усидрен у сиријским територијалним водама на путу луке Баниас. Нападнут је борбеним дроном чија је експлозија изазвала пожар на броду. Очевици извештавају да је пројектил долетео из Либана и да је ово ручни рад Израела, нико не сумња.

Спутњик на арапском језику тврди да су руски ратни бродови већ испратили први конвој од четири танкера нафте у Сирију из Ирана. Према њиховом мишљењу, под њиховом заштитом руски бродови су одвели танкере са Суецког канала и одвели их у одредишну луку. Поред тога, према штампи, Русија је почела да испоручује пшеницу у количинама које ће покривати потребе земље за овим производом до 2022. године.

Тешко је замислити како ће се амерички „Цезаров закон“ сада примењивати у смислу неприхватања залиха, ако ће бродови који превозе хитно потребан терет до Сирије од сада бити под заштитом руске морнарице.

О обнављању Руске империје прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА