Најновије

ОБРАДОВИЋ: ЕУ ме не занима, ни Вучић, ни Ђилас, патриотска опозиција је трећа опција!

"Ивица Дачић и владајући режим чине све да се почетак правог дијалога између власти и опозиције одложи", оцењује лидер Двери Бошко Обрадовић.

Обрадовић (Фото: Јутјуб)

Шта сте и да ли сте рекли нешто Ивици Дачићу поводом његове најаве да ће дијалог почети тек у јуну?

„Нема сумње да Ивица Дачић и владајући режим после 10 месеци од завршетка лажних избора прошле године и даље све чине да се почетак правог дијалога између власти и опозиције одложи како би остало што мање времена до ванредних избора да се било шта промени на боље по питању предизборних услова. Међутим, сад је власт добила ново оправдање за кашњење у томе што овог пута посредничка делегација Европског парламента, из непознатих разлога, одлаже почетак дијалога за јун или чак септембар, што би била катастрофа. Ја сам у сусрету с Дачићем поновио мишљење да је једини прави дијалог да дође до директних преговора између власти на челу са председницима СНС и СПС и опозиције која је оспоравала прошлогодишње недемократске изборе оличене у НС, ССП. ДС, ДЈБ и Српском покрету Двери. Дачић се ту позвао на делегацију ЕП која ће га 7. маја известити о резултатима консултација које су у међувремену у току с парламентарним и ванпарламентарним странкама у Србији и потврдио да ће тек тад знати када дијалог почиње, у ком формату и на које теме. Ја сам на то одговорио да то ново одлагање у најави представља велики проблем да на време дођемо до услова за слободне и поштене изборе, а он ми је одговорио позивом да присуствујем почетку дијалога између власти и опозиције која не жели европске посреднике у среду, 28. априла у Народној скупштини, коме ће највероватније присуствовати и председник СНС Александар Вучић. То јесте прилика за директан разговор који сам тражио с њима двојицом, да се изнесу захтеви бојкот опозиције, али је с друге стране и питање да ли треба учествовати у том формату с другим колегама из опозиције који нису имали примедби на прошлогодишње изборе, а део њих су и режимски сателити односно лажна опозиција. О томе да ли ћемо се тамо појавити или не ће ових дана одлучити Председништво Двери“.

Јесте ли се консултовали са странкама из опозиције пре овог састанка, знате ли зашто неко од њих није позван и да ли ће уопште неко од њих бити позван на разговор са Дачићем?

„Уједињена опозиција у Србији, на жалост, не постоји од гашења Савеза за Србију, тако да не знам с ким би се и зашто консултовао, изузев својих најближих сарадника. Тражио пријем и хитне консултације с председником Народне скупштине још уочи Нове године, јасно видећи да нас чека фингирање и стално одлагање почетка дијалога. Остале колеге из бојкот опозиције су се очито определиле да ништа не раде по овом питању, већ да чекају Годоа из Брисела. Не могу да се поуздам у делегацију ЕП, јер су прошле године дали легитимитет недемократским изборима у Србији, али ћу отићи на разговор с њима у мају с надом да се то ове године неће поновити, јер би то заиста био крај поверења грађана Србије у ЕУ која има двоструке страндарде и толерише крајње кршење елементарних демократских вредности у Србији зарад неких својих шема и комбинација с нашом влашћу. Не видим ни неку велику наду у овим директним разговорима с влашћу, али то је једини начин за миран излазак из ове политичке кризе“.

Мислите ли да постоји воља да Вучић и Дачић заједно учествују у разговорима с делом опозиције који је бојкотовао изборе, уз посредство посланика ЕП, пошто је то био један од захтева Двери?

„Налазимо се у крајње незахвалном положају као опозиција, јер зависимо или од милости власти или од милости ЕУ. То се посебно односи на нас из патриотске опозиције који ако разговарамо с представницима ЕП онда смо проевропски или Ђиласови, а ако разговарамо с нашом влашћу онда смо антиевропски и Вучићеви. Мисија Српског покрета Двери је да покажемо и докажемо да нисмо ни Вучићеви ни Ђиласови, већ своји – трећа опција која једина до сада није била на власти и жели да разговара са свима не одричући се никад својих политичких уверења. То је веома тешка позиција у којој трпимо разна неразумевања и нападе са свих страна, али то је једини исправан правац. Не желимо да будемо таоци нити ЕУ, нити Вучића, боримо се за слободу Србије и од стране и од унутрашње окупације. Ми смо и демократе и суверенисти и подједнако ћемо бранити оба ова кључна политичка начела од оних који их крше споља или изнутра. Верујем да ова позиција Двери може да изнедри трећи пут у српској политици који није ни пут садашње власти, али ни повратак на бивши режим, већ промена комплетног корумпираног система који овде није мењан више од 30 година.

"Палма подводио девојке страним дипломатама." Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА