Најновије

СУТРА ПОЧИЊУ ПРИЈАВЕ ЗА НОВЧАНУ ПОМОЋ: Ево ко аутоматски добија новац, а ко мора да се достави податке

Након што је прошле године на рачуне грађана легло 100 евра у оквиру државног пакета економских мера за ублажавање последица корона вируса, сада Србе очекује нова финансијска ињекција.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Доносимо вам детаљан водич за директну новчану помоћ, било да сте радно способни, незапослени или пензионер.

Имају право на помоћ

Право на новчану помоћ државе у износу од 60 евра, односно два пута по 30 евра, имају: Сви пунолетни држављани који имају пребивалиште на територији Србије, а имају важећу личну карту на дан 23. април.

Немају право на помоћ

Ко напуни 18 година између маја и новембра, не може да се пријави за новчану помоћ, наводе у Министарству финансија.

Аутоматски добијају новац

Помоћ ће без пријављивања лећи на наменске рачуне ових група грађана: пензионера грађана који су на издржавању затворске казне корисника социјалне помоћи грађана са Косова и Метохије, којима ће помоћ бити исплаћена преко Канцеларије за КиМ.

Први начин да се пријавите

Пријава ће бити могућа електронски, а биће у функцији од сутра до 15. маја путем сајта Управе за трезор,www.idp.trezor.gov.rs, где ће грађани морати да унесу четири податка.

– Све што ће бити потребно да грађани ураде након уласка на сајт јесте да кликну на поље „подношење пријаве” и тамо унесу своје податке – ЈМБГ, број личне карте и банку у којој имају отворен рачун.

– Уколико већ имате отворен рачун у некој банци, у падајућем менију треба да кликнете на банку преко које желите да вам буде исплаћен новац и тиме се аутоматски пријављујете за ову помоћ. На тај начин ће вам бити отворен једнократни наменски рачун, без икаквих трошкова.

– Треба да означите поље којим потврђујете сагласност за обраду личних података. Након што се пријавите, можете и да проверите статус своје пријаве избором другог поља.

Други начин да се пријавите

Пријава путем контакт–центра почиње 5. маја, а и код овог начина пријаве грађани ће морати да оставе поменуте личне податке и податке о банци. Број телефона биће објављен уочи 5. маја.

За када је планирана исплата

– Свим пензионерима у Србији ће 6. маја бити исплаћен први део износа, односно 30 евра

– Пензионери ће добити додатну помоћ од 50 евра и у септембру

– Свим пунолетним грађанима који се буду пријавили исплата првог дела помоћи почеће 12. маја, а планирано је да новац свима легне на рачун до 20. маја

– Грађани који су на служењу затворских казни и корисници социјалне помоћи добиће 30 евра 7. маја

– Треће недеље маја биће исплаћена помоћ Србима на Косову и Метохији у износу од 100 евра, укључујући децу, док ће незапослени који живе у јужној српској покрајини добити 200 евра

– Други део исплате биће у новембру.

Како би се одвијао сукоб Украјинаца са Русима у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА