Најновије

ЈЕФТИН ТРИК ЗА ГЛАСАЧКУ МАШИНУ "Држава нам тобоже да 60 евра, а онда узме 62"

Почело је пријављивање за исплату државне помоћи у износу од 30 (плус још 30) евра. Док Фискални савет оцењује да је додела 30 плус 30 евра пунолетним грађанима из више разлога економски неоправдана, економиста Милан Ћулибрк каже да је у питању "једна од најгорих и најнеодговорнијих мера", при чему се код грађана ствара потпуно погрешно уверење да им држава нешто поклања, што није тачно, јер ће сви коју плаћају порез тај новац морати да врате и то са каматом.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Као први проблем са исплатом новчане помоћи грађанима, Фискални савет наводи чињеницу да "за њу нема расположивих средстава у буџету, што значи да сви порески обвезници прво морају да се задуже уз камату да би им се средства исплатила."

Главни и одговорни уредник недељника НИН, економиста Милан Ћулибрк каже за Нова.рс да је додела 30 плус 30 евра "једна од најгорих и најнеодговорнијих мера", при чему се код грађана Србије ствара и потпуно погрешно уверење да је држава њима нешто поклонила.

- Држава ствара привид да грађани нешто добијају бесплатно. У економији нема бесплатног ручка и овај "поклон" ће многе коштати, не само ове генерације него и будуће генерације. Верујем, када би се у Србији организовао референдум са питањем: "Да ли пристајете да вам у новембру држава исплати 30 евра, а да ви следеће године вратите 31 евро?", да нико не би пристао да узме такав поклон - сматра Ћулибрк.

Објашњава на који начин се долази до 31, односно 62 евра, колико ће грађани морати да врате:

- Верујем да ће држава узети дугорочни кредит уз камату од три одсто годишње. Кад се све сабере, грађани који су добили 60, на крају ће вратити 62, 63 евра, а грађани који су добили 110, вратиће 115 или 116 евра - наводи Ћулибрк.

Новац ће, како каже, грађани враћати на различите начине, кроз порез, а један од њих је плаћање ПДВ-а приликом куповине производа.

Што се тиче бенефита државе, подсећа да је рачуница српских званичника да ће се сав новац који буду уплатили грађанима директно вратити у буџет, јер ће грађани више куповати домаће производе. Рачуница Фискалног савета, међутим, показује да је код новчане помоћи од по 100 евра, кроз већу наплату пореза, у буџет враћено свега 10 одсто, што предвиђа и сад.

- Не видим који може да буде успех мере ако дате 450 милиона евра да би вам се у буџет вратило 45 милиона евра. Нема математике која може да покаже да је та мера добра - објашњава.

Србија није Америка

Фискални савет је оценио и да је то "још једна нерационална мера фискалне политике којој на сличан начин није прибегла ниједна европска земља током 2020. године и главног удара кризе, а нарочито не у 2021. години".

Ћулибрк подсећа да наши званичници, од председника Србије Александра Вучића, преко министра финасија Синише Малог и премијерке Ане Брнабић покушавају да објасне како се Србија понаша као развијеније западне земље и наводе пример Сједињених Америчких Држава.

- Не, ми не делимо новац из хеликоптера, јер ми немамо хеликоптер. Ми морамо прво да купимо хеликоптер, морамо да позајмимо паре, а онда тај хеликоптер да баца туђе паре које ћемо ми да враћамо са каматом - каже.

Заправо објашњава да, за разлику од Америке, која може да одштампа долара колико год јој је потребно и подели грађанима, Србија не може да одштампа динаре, јер би то у оваквој економији, с обзиром на искуства из деведесетих, изазвало инфлацију. Зато је за Србију једина опција задуживање.

На питање због чега Влада ради нешто од чега корист немају ни грађани ни држава, одговара да је у питању популизам.

- Ради зато што је то популистички, зато што су следеће године избори, па ваља подмазати гласачку машину да не би случајно зарибала. Не постоји други разлог - уверен је.

Истиче још једну велику мана ове мере - неселективност.

- Дајете 30 евра онима који немају леба да једу и дајете онима који плаћају годишњи порез на доходак грађана од 25.000 евра годишње. Дакле и они који зараде 25.000 евра годишње и они који зараде 25.000 динара добијају по 30 евра - каже и оцењује:

- То везе са економијом, са социјалном политиком, са одговорном политиком нема.

Грађанима препоручује исто што и прошле године, да се пријаве и тих 60 евра употребе на начин на који је требало држава.

- Ако држава већ даје и ако ћемо то ми сви већ враћати, онда боље да сваки грађанин узме тих 30 плус 30 евра и уплати их у неке хуманитарне сврхе. Да их уплати некој солидарној кухињи која ће скувати оброке за оне сиромашне о којима држава не води рачуна. Тамо где би, да је среће, држава и сама усмерила новац -закључује.

Након “црвене линије” Американци схватили да Путин не блефира. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Nova.rs 
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА