Најновије

НАДБИСКУП ХОЧЕВАР: У кризним штабовима нема места за духовно (ВИДЕО)

Хришћански верници који време рачунају по грегоријанском календару сутра прослављају Ускрс, највећи хришћански празник којим се слави централни хришћански догађај - Христово ускрснуће из мртвих.

Станислав Хочевар (Фото: kc.org.rs)

Београдски надбискуп Станислав Хочевар је у ускршњој посланици оценио да је и ова година обележена пандемијом, запитао се како је могуће да је читаво човечанство готово дословце "клекло" пред овом појавом и констатовао да нас је "овај наш тако привлачни, видљиви и опипљиви свет дословно уловио у сопствену замку".

Хочевар је у посланици оценио да су у многим лабораторијима научници почели кројити човекову судбину, и закључио да "прослављајући 'победничка' постигнућа генетике, стручњаци се, дакле, увелико поигравају са основним јединицама живота, у природу уводећи нове везе, нове комбинације, производећи већ сада наизглед привлачне и до сада невиђене плодове".

"Да ли је онда могуће да у овом победничком свету науке и развоја, сићушни, невидљиви вирус Цовид-19 закочи целокупан наш прогрес и успех, и блокира нам економију", запитао се Хочевар, уз ограду да му није до тога да неодговорно лицитира, изводи јефтине закључке или се бави теоријама завере.

Цитирао је зато прву посланицу апостола Павла: "Не варајте се: Бог се не да обмањивати, јер шта човек посеје, оно ће и пожњети. Јер ко сеје у тело своје, од тела ће пожњети трулеж, а ко сеје у дух, од духа ће пожњети живот вечни".

Хочевар је оценио да народи и државе улажу дивовске напоре за телесно здравље и телесну лепоту, док се о човековом духу, данас не говори много, ни у школама ни у државним институцијама попут парламената који, како је рекао, сматрају да су суверени само онолико колико из свог законодавства могу искључити Бога - Бога творца "свега видљивога и невидљивога", а тако и творца "природног закона".

"У кризним штабовима овога света нема места за 'Дух', за оно духовно, за оно што је човеку, као религиозном бићу, истински битно, за 'Дух' који једини ствара културу и трајне цивилизацијске тековине, а то су управо достојанство и квалитет свих узајамних односа, и брижна љубав свих нас за све нас, и за јавно и опште добро", оценио је Хочевар у посланици.

Он је поручио да човечанство не може бити руковођено само егзактним наукама, само жељом за профитом, само жељом за уживањем, каријеризмом или само дигиталном мрежом и видео-забавама.

"Човечанство може напредовати само силином истинског и аутентичног људског духа и силином Божјега светог Духа", закључио је београдски надбискуп у ускршњој посланици.

Шта је патријарх Порфирије рекао о папи и Јерменској апостолској цркви, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА