Најновије

БЉЕСАК ЗАСЛЕПЕО ЏИХАДИСТЕ: Руси бацили специјалне бомбе близу турских снага (ВИДЕО)

У мраку, на непријатељске циљеве у близини сиријско-турске границе, милитанти су погођени снажним бљеском, а детонирана је ваздушна муниција ФОТАБ створена за осветљавање терена. Таква бомба ствара бљесак светлећег интензитета више од 2 милијарде кандела (флуоресцентна сијалица има 120 кандела). Од снажног избијања, џихадисти су привремено изгубили борбену способност, били су шокирани и дезоријентисани. Тако су руске ваздухопловне снаге помогле турској војсци у борби против терориста у сиријској провинцији Идлиб.

Експлозија (Фото: Твитер)

У зони деескалације у Идлибу на североистоку Сирије, џихадистичке банде настављају брзо да граде своје снаге.

Анкара, која се обавезала на основу Меморандума о разумевању са Русијом о ситуацији у Идлибу, није успела да искорени терористичке организације у провинцији.

Протурски милитанти из Сиријске националне армије не успевају да се успешно одупру екстремистима из Хајат Тахрир ал-Шама, Хурас ал-Дина и Ансар ал-Тавхида.

Екстремисти свакодневно контролне пунктове и патроле протурских милитаната, територија коју они контролишу само се проширује, а они сами, према обавештајним подацима, припремају пробој на територију под контролом Сиријске арапске армије (САА).

Дана 28. априла милитанти покрета Хурас ал-Дин извели су две саботажне операције против група протурских милитаната у Инкзику и Ал-Куру. Три милитанта 8. бригаде Националне сиријске војске убијена су, а осам рањено.

Иста група је 29. априла напала контролни пункт турских оружаних снага у области Баксарија, 30 км од Идлиба.

Екстремисти „Хајат Тахрир ал-Шам“ пребацили су у подручја Кнед и Ез-Зиар до 10 камионета са митраљезима и ракетним системима, два минобацача од 120 мм за организовање провокација против владиних снага Сирије.

Такође 29. априла милитанти Ансар ал-Тавхид напали су упориште сиријске националне војске у Туму. Два милитанта су убијена, а седам рањено.

У централном делу зоне деескалације у Идлибу формално започето је спровођење антидиверзантских мера протурских милитаната. Џихадисти су, заобилазећи њима познате пунктове и заседе, извршили три саботаже током 29. априла у Кафер Хаџи, Мурину и Бселији. Шест је убијено, а 14 рањених.

У том контексту, све више и више протурских милитаната одбија да учествује у акцијама против екстремиста због систематског одлагања готовинских плаћања и страха за њихов живот.

То је довело до чињенице да су протурске групе биле практично беспомоћне пред екстремистичким групама. Положаји Турака и њихових милитаната били су посебно рањиви ноћу.

Русија, придржавајући се споразума постигнутих са Анкаром, није могла да се клони такве кризне ситуације. Имајући обавештајне информације о припреми саботаже од стране терориста против турске стране, као и о припреми пробоја наоружаних терориста кроз контактну линију, руске Ваздушно-космичке снаге притекле су у помоћ турским колегама.

Да би демаскирали одреде екистремиста који су припремали саботажу, руски пилоти су у ноћи на 30. април користили специјалне фото-осветљујуће бомбе на подручју насеља Хербет ал-Арз и Шуаргет ал-Арз.

Ваздушна муниција ФОТАБ је створена да осветли подручје. Једна таква бомба ствара бљесак са интензитетом светлости већим од 2 милијарде кандела (за поређење, модерна флуоресцентна сијалица производи интензитет светлости од 120 кандела). После таквог ударца џихадисти нису имали ниједну прилику да остану непримећени.

Како су Курди разнели Турке у Ираку, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА