Најновије

АМЕРИЧКИ ЏИН ИЗ БАЗЕ РАМШТАЈН СЛЕТЕО У КИЈЕВ! Супер Херкулес стигао уочи офанзиве на Донбас!

Амерички војно-транспортни авион Локид Мартин Ц-130Ј Супер Херкулес из ваздухопловне базе Рамштајн слетео је у петак у Кијев, саопштила је служба за праћење Flightradar24.

Авион америчке војске. (Фото: Flickr)

Авион је у 14.56 по источноевропском летњем времену кренуо назад из украјинске престонице, а ни украјинска страна, ни Американци нису коментарисали који је разлог слетања лателице у украјинску престоницу.

Стручњаци наглашавају да је амерички војно-транспортни авион стигао у Кијев баш током заоштравања ситуације у Донбасу и док украјинске власти тврде да Русија јача своје трупе на граници две земље. 

Дан раније, амерички дрон Глобал хаwк примећен је у целодневној извидници изнад Црног мора.

Претходно је крајем марта амерички теретни брод пристао у украјинску луку Одеса, превозећи 350 тона војне опреме и возила за оружане снаге.

Раније у марту, америчко Министарство одбране најавило је додатних 125 милиона долара за украјинску Иницијативу за безбедносну помоћ за обуку, опрему и саветодавну подршку. Преосталих 150 милиона долара, колико је одобрио Конгрес, биће достављено Украјини 2021. године када Пентагон потврди напредак земље у кључним реформама одбране.

САД су од 2014. године Украјини намениле више од 2 милијарде долара војне помоћи.

У последњих неколико недеља ситуација у Донбасу била је прилично напета. Кијев оптужује Русију да подржава самопроглашене републике и јача снаге на граници са Украјином. У ЛПР кажу да Кијев планира офанзиву великих размера с циљем уклањања ДПР и ЛПР. 

Медојевић очитао лекцију Милу Ђукановићу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Sputnik International

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА