Најновије

ПУТИН И МАКРОН РЕШАВАЈУ ПИТАЊЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Самит о јужној покрајини у септембру у Паризу, Србија добија јаког савезника?

Разговору делегација Београда и Приштине, које би, према незваничним најавама, требало да се састану у септембру у Паризу уз посредство председника Француске Емануела Макрона и представника САД, требало би да присуствује и представник Русије, пишу приштински медији.

Путин и Макрон решавају питање Космета (Фото: РИА/ Правда)

Србија ће, уколико се овај план реализује, имати озбиљног савезника у преговорима с којима ЕУ и Запад сами очито нису успели да се изборе, оцењују саговорници.

Ову информацију, иначе, пренео је Албанијан пост, а најављени разговор биће други по реду сусрет тзв. косовског премијера Аљбина Куртија и српског председника Александра Вучића после берлинских разговора. Улазак представника Русије у дијалог "попео" би преговоре с европског на светски ниво, а имајући у виду став Русије о питању косовског проблема, наша држава имала би моћног савезника на својој страни у преговорима, сложни су саговорници.

Председник општине Лепосавић Зоран Тодић поручује да је укључивање представника Русије у разговоре Београда и Приштине свакако позитивна ствар јер је познат, како истиче, став званичне Москве о питању статуса КиМ.

- Знамо да је већина западних земаља и чланица ЕУ признало једнострано проглашену независност Косова, те ће укључивање Русије у дијалог између Београда и Приштине свакако значити за позицију Србије, јер имамо разумевање руске стране. Њихово укључивање ће у знатној мери да олакша и помогне нашој позицији, нећемо бити сами као досад, када су се само вршили притисци на Београд - сматра Тодић.

Да је укључивање Русије у дијалог без двојбе позитивна ствар за Београд, оцењује и бивши дипломата Зоран Миливојевић.

- Укључивање руског представника значило би да је постигнут договор да се о Косову разговара са свим релевантним факторима и Русија би свакако деловала на нашој страни и била на оној позицији на којој је и иначе. То значи да би се разговарало на линији међународног права и да би се ствар вратила под окриље Савета безбедности УН. Истовремено, укључивање Русије значи да се посредовање ЕУ показало као неефикасно и неплодоворно - закључује Миливојевић.

И извори из дипломатских кругова сматрају да је била велика грешка што су се преговори о Косову из УН преместили под окриље ЕУ.

- ЕУ се показала као недовољно способна да реши косовско питање и добро је што се разговори очито враћају на глобални ниво, те неће само Приштина имати наклоност већ и Београд. Укључивање руског представника неспорно је велики плус за Београд - сматра саговорник.

Иначе, циљ овог састанка јесте покушај релаксације односа Београда и Приштине, јер је неизвесно када ће се наставити бриселски дијалог, а очекује се да главна тема буде формирање ЗСО са извршним овлашћењима, на чему инсистира Србија, док косовски премијер о томе има искључив став да се на Косову, у складу с уставом, не може формирати "једноетничко удужење". Истовремено, Београд инсистира на формирању ЗСО у складу са претходно постигнутим споразумом у Бриселу.

Дрецун: Османијева показала да неће компромис

Вјоса Османи изабрана је прекјуче за председницу привремених приштинских институција, а том приликом одржала је запаљив говор, у коме је поручила да правда неће бити задовољена док "Србија не буде одговарала за злочине који су почињени на Косову". Поручила је и да је дијалог с Београдом једини пут напред, али да он мора да се води "на праведан и равноправан начин".

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је за Курир да су њени ставови потпуно подударни са ставовима Куртија, те да њен избор јасно показује да ће стратегија Приштине бити да се онемогући постизање било каквог компромисног решења, а да се врше притисци на Београд за међусобно признање.

- Затворена су врата за било какав договор за формирање ЗСО, а јасно је и да ће постављати додатне захтеве, попут ратне одштете и слично. Тиме се показује и однос према српском народу, они не могу да прихвате да он буде равноправан и да има легитимне интересе. Једноставно, Приштина постављањем Османијеве показује да нема воље за договор - оценио је Дрецун.

Легија био бесан на Чеду и Ђинђића док му није легла уплата! Претио да ће их побити ако не добије милионску цифру! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА