Најновије

Обавезна вакцинација за медицинаре у Србији, хапшења лекара била припрема терена?

Спрема се скандалозна одлука: здравствени радници у Србији биће, изгледа, као и њихове колеге у Италији, у обавези да се вакцинишу против ковида 19.

Лончар (Фото: Јутјуб)

Поставља се питање да ли су недавна хапшења лекара била заправо метод застрашивања и припремање терена за увођење обавезне вакцинације за лекаре, односно они који не буду желели да је приме – добиће суспензију или отказ!? Интересантно је да су хапшења изведена истог дана када је у Италији донета скандалозна одлука о обавезној вакцинацији здравствених радника.

Још се не зна да ли ће и потенцијалне санкције за оне које одбију да заврну рукав бити исте као за лекаре и фармацеуте у земљи на Апенинском острву, којима је предочено да ће они који буду одбили антиковид заштиту бити суспендовани без накнаде до краја године. Став Републичке стручне комисије је да имунизација здравствених радника треба да буде обавезна, али таква иницијатива мора да прође процедуру.

Наиме РСК би предлог прво требало да упути Институту „Батут“, а да се то касније у Влади Србије и правно регулише. Надлежну комисију води др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести УКЦС, који се и лично залаже да вакцинација за медицинаре буде обавезна. Уједно је то став и свих управника ковид-болница, који су изнели на једном од редовних састанака са министром здравља.

Режим сматра да увођење обавезне вакцинације за медицинаре, свакако, не би било преседан, јер су они већ по Закону о заштити становништва од заразних болести обавезни да се вакцинишу против грипа. Ипак, прећуткују да је овде реч о недовољно испитаним вакцинама. И Европски суд за људска права пресудио је јуче да је обавезна вакцинација легална и да ће можда бити неопходна у демократским друштвима.

– Нема логике да лекар или медицинска сестра кажу да су добили корону, јер могу да се вакцинишу, и да добијају надокнаду за боловање у висини 100 одсто зараде. То је било оправдано у ситуацији када није било вакцина. Мислим да ће републичка комисија, у којој су најеминентнији стручњаци, донети одлуку. Увек ћу бити уз струку и да спасавам животе, а борићу се против оних који су вакцинисани и који су захваљујући томе добро, а шире лажи и панику о вакцинама – навео је Златибор Лончар.

Које су нове мере Кризног штаба прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости/ srbin.info

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА