Најновије

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА НАПАД НА РУСИЈУ: Пентагон гомила оперативне снаге свуда по Европи, групе добиле јасне задатке!

Сједињене Америчке Државе настављају да повећавају своје војно присуство дуж граница са Русијом. Пентагон ће у наредним месецима у Европи формирати две нове јединице за „супротстављање агресији Кремља“. Који су њихови главни задаци?

Илустрација (Фото: Правда)

У Вашингтону рачунају да ће здружене оперативне снаге (Multi-DomainTask Force, MDTF) и команда за управљање војним операцијама (Theater Fires Command, TFС) обезбедити НАТО-у одлучујућу предност у потенцијалном оружаном сукобу са Русијом.

Пробити се до забрањене зоне

Амерички генерали признају да Русија на западним границама има бројчану предност над Алијансом, у најкраћем року може да повуче у регион значајан број војника и много је боље припремљена за оружани конфликт. Северноатланску алијансу посебно брине Калињинградска енклава. Тврде да је Москва ту направила једну од „забрањених зона“ (Anti-Access/AreaDenial, A2/AD).

У САД се под овим термином сматра територија, која је добро заштићена моћним системом ПВО, противбродским ракетама, копненим и оперативно-тактичким ударним системима великог домета, као и савременим средствима за електронско ратовање.

Западна војска, авијација и флота би, у случају сукоба у тој зони, претрпеле велике губитке, сматрају у НАТО-у. Калињинградска A2/AD се може сузбити само ако Алијанса укључи сав свој потенцијал, а Русија се уздржи од примене тактичког нуклеарног оружја. Земље, учеснице у операцији, би претрпеле огромне губитке у људству и техници.

Зато су Американци одлучили да поступају другачије. Они већ неколико година раде на стварању мањих формација, здружених оперативних група, које су предвиђене за сламање „забрањених зона“. Састав и број ових јединица зависи од размера борбене операције и њених карактеристика. Њихова главна ударна снага су ракетни системи, високопрецизне ракете и, у перспективи, хиперсонично оружје.

„Европска здружена оперативна група ће се састојати од артиљерије, ракета великог домета, сложених система противваздухопловне (ПВО) и противракетне (ПРО) одбране, обавештајних јединица, специјалиста за електронско ратовање, сајбер безбедност и космичке везе. Распоређивање нове формације озбиљно ће повећати нашу способност да делујемо у свим доменима (окружењима) и комбинујемо ватрену моћ земаља НАТО-а у јединствену целину“, наводи се у званичном саопштењу Копнених снага САД у Европи.

Јединице будућности

У периоду претњи MDTF ће се бавити обавештавањем у интересима свих НАТО групација које се налазе у Европи. Идентификоваће непријатељске положаје ПВО, места концентрације војске и правце кретања војне опреме. Војници оперативних група ће се паралелно бавити сајбер диверзијама, „гушиће“ средства за комуникацију и командовање. Следећи корак је напад на кључне објекте војне инфраструктуре.

Као подршка европском MDTF је организована специјална команда за управљање војним акцијама. То је аналитички и командни центар који одређује потенцијалне циљеве. Војници ће непрекидно пратити кретање војске противника уз помоћ беспилотних летелица великог домета и космичких сателита и наводити на циљеве ударно наоружање – ракете и артиљеријске комплексе. Према речима команданта Копнене војске САД у Европи, генерала Кристофа Каволија, TFC ће „постати кључни елемент операција са више домета у великим конфликтима“.

Како су нагласили у Пентагону, састав обе јединице од око 500 војника, је обучен и спреман за реализацију борбених задатака. Очекује се да ће MDTF ступити на дужност у септембру, а TFC месец дана касније. TFC ће бити премештен у базу Визбаден у Немачкој. За сада није познато где ће се налазити пункт сталне базе здружених оперативних група.

Прва јединица MDTF је организована 2018. године. Она се користи за тестирање перспективних тактичких и техничких решења која ће применити и друге сличне јединице. Група је додељена Копненој војсци САД у Тихом океану (US Army Pacific) и учествовала је у највећим међународним поморским вежбама RIMPAC -2018. Поред европских јединица MDTF, 2021. године Американци планирају да распореде додатну групу у региону Тихог океана и још једну на Арктику.

Руски одговор

Последње војне припреме држава чланица НАТО-а нису остале непримећене. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је, излажући на седници Савета министара одбране-учесника Организације Договора о колективној безбедности (ОДКБ), саопштио, да је Москва пажљиво пратила кретање војске Северноатланске алијансе у близини граница са Русијом.

„Порасту војне опасности доприносе акције Сједињених Америчких Држава и НАТО-а у европском региону за повећање борбене готовости војске и јачање присуства. Модернизује се војна инфраструктура, расте интензитет оперативне и ратне борбене спремности и реализује се америчка концепција „четири по тридесет“, рекао је Шојгу.

Концепција „четири по тридесет“, коју је споменуо министар, предвиђа размештање у источној Европи у року од 30 дана 30 батаљона Алијансе, 30 ескадрила тактичке авијације и 30 ратних бродова. У случају оружаног сукоба са Русијом, јединице ће бити подршка снагама НАТО-а за брзо реаговање и проћи ће кроз пукотине непријатељске одбране које направе MDTF, TFC и друге офанзивне јединице Алијансе.

Међутим, Русија има чиме да одговори на агресивне акције НАТО-а. Шојгу је подсетио да је Москва извршила велику проверу борбене готовости јединица западног и јужног војног округа. У најкраћем могућем року, две армије комбинованог наоружања и три ваздушно-десантне јединице распоређене су на западне границе земље.

После вежби, ова моћна група распоређена је на место базирања. Међутим, Русија је Северноатлантском савезу показала способност да брже реагује на претње и припреми се за рат него што је Запад очекивао.

Погледајте ОВДЕ војне параде у Луганску и Доњецку.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА