Најновије

КАКО ЈЕ СЛОБА ПРОДАО КНИН: Тајни састанак Милошевића и Туђмана на ком су делили Босну

Неслужбени документ који прелаже "корекцију" граница на простору бивше СФРЈ, искључујући Словенију, а пре свега поделу Босне и Херцеговине чији је наводни аутор премијер Словеније Јанез Јанша који је "испливао" у априлу ове године, подсетио је на већ сличне планове да се овај простор који најчешће називају "буре барута" прекроји по етничком принципу.

Слободан Милошевић и Фрањо Дуђман. (Фото: Јутјуб)

Пре више од 30 година, 25 марта 1991. године на тајном састанаку у Карађорђеву су председник Србије Слободан Милошевић и председник Хрватске Фрањо Туђман постигли усмени договор о подели Босне и Херцеговине и рушењу реформске Владе Југославије, на челу с председником Антом Марковићем.

Састанак два председника никад није званично потврђен, а од како је јавност упозната са причом о наводном сусрету, не престају да се плету различите теорије завере. Многи су у почетку тврдили да је састанак одржан и да је главна тема била у право подела Босне и Херцеговине, али су касније порекли такве тврдње. Управо овај обрт је оне који су причу посматрали са великом дозом скептицизма, усмерио ка томе да помисле да ту има нешто, јер чим се нешто најпре тврди а онда олако пориче - ту се нешто "кувало".

Један од првих релевантних сведока који су тврдили да је састанка било био је Стјепан Месић. Управо је он, како је тврдио, са тадашњим председником Председништва СФРЈ Бориславом Јовићем учествовао у организацји и припреми састанка. План је био да се за преговарачким столом нађу Борис Јовић, Стјепан Месић, Слободан Милошевић и Фрањо Туђман.

Међутим, Милошевић је на састанак на ком се договарало о подели Босне и Херцегоине, као и о "корекцији" још неких делова СФРЈ отишао сам, док је уз Туђмана био шеф његовог кабинета Хрвоје Шаринић.

"Тај се сусрет одржао без мене, а Милошевић је на њега дошао без Борислава Јовића. Увек сам петком и суботом долазио из Београда у Загреб, и ми смо га чекали да се врати из Карађорђева. Пре тога сусрета рекао сам му да не смета што се он одржава у Карађорђеву, али он је рекао - сасвим је свеједно где ћу се с њим наћи, најважније је да чујем шта он жели", испричао је Месић неколико година након овог догађаја.

Након састанка са Милошевићем, Туђман је наводно државном врху Хрватске саопштио понуду коју му је предложио председник Србије. Према Месићевим речима, Туђман је понудом Милошевића био одушевљен.

"Кад су се њих двојица вратили из Карађорђева, састали смо се с људима из тадашњег хрватског државног врха. Имали смо по столовима кафу, чај, неко пиће. Туђман је ушао у собу и рекао 'Рашчистите одмах столове. Хрвоје, дај карте'", рекао је Месић.

Према једној од теорија, које никад нису званично потврђене, Милошевић је наводно размишљао да се одрекне Книна како би добио већу територију као уступак Хрватима који би добили овај, тада "српски град". Ово је наводно требало да се договори на једном од следећих састанка, међутим никад званично није потврђен ни први. Такође, постоји наводно и могућност да је Слоба већ на првом састанку Туђману нудио Книн, с обзиром да је председник Хрватске био одушевљен након сусрета.

Какав је однос према Србима имао Милошевић најбоље сведочи Драгиша Ивеља, познатији као Титов шпијун. Како тврди Ивеља, Слоба је "очистио" 250.000 Срба са леве стране Дрине, а кад су избегли у Србију спречио их је да уђу у Београд.

Милошевић је како је причао Месић рекао Туђману да преузме Цазин, Кладушу и Бихаћ, као и да те територије Србији нису потребне.

"Фрања, ти узми Цазин, Кладушу и Бихаћ, то мени не треба, то је такозвана 'турска Хрватска'", испричао је касније Месић како је отприлике текао тај разговор са Туђманом и осталим члановима хрватског државног врха.

Након 25. марта 1991. десио се и сусрет 15. априла исте године, такође у једном ловишту, али у Тиквешу, на територији Хрватске. Међутим, Јовић је негирао да се састанак икад десио, тврдећи да су "Милошевић и Туђман сада мртви, па Месић може да прича шта жели".

Подсећамо, словеначки портал "Нецензурисано" објавио је у априлу ове године садржај неслужбеног дипломатског документа "нон пејпер" који је премијер Словеније наводно упутио у Брисел, у коме су изнете идеје за поделу Босне и Херцеговине, припајање Републике Српске Србији и уједињењу Косова са Албанијом.

У документу је наглашено да Србија, Хрватска и Албанија тренутно имају стабилне владе и да су њихови изабрани политичари способни доносити стратешке одлуке. Према аутору "нон пајпера", ова "решења" убрзала би преговоре о чланству земаља Западног Балкана у ЕУ и НАТО-у.

Међутим, аутор документа заборавља историјски контекст у ком је управо због оваквих планова проливено много крви у ратовима деведесетих.

Руски министар одбране најавио драстичну промену у образовним програмима државних универзитета! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА