Најновије

БУГАРСКИ ПОСЛАНИК: Србија да схвати да „бољшевички методи” не пролазе у ЕУ

Србија мора да схвати да „бољшевичке технике и манири" не пролазе у ЕУ и да је приступање Унији могуће, тек након што прекине са језиком мржње према другим државама, изјавио бугарски посланик у Европском парламенту из партије ВМРО БНД Ангел Џамбазки.

Бугарска скупштина (Фото: parliament.bg)

Политичар је изјавио да се обратио Европској комисији након што је српски политиколог Драган Симеуновић оптужио Бугаре за злочине у прошлости, за насилну бугаризацију и територијалне претензије према Србији.

„Бугари су познати по зверствима које су изводили где год су стигли. Немци су само убијали, док су Бугари малтретирали своје жртве. Они су имали и одреде за силовања", изјавио је политиколог у фебруару.

„Због свих ових недопустивих, ружних и неистинитих манипулација обратио сам се ЕК. Обратио сам се Комисији са питањем, да ли ће она затражити објашњење од Србије зашто покушава да демонизује Бугарску и дестабилизује регион уз помоћ оваквих изјава и сугестија?", написао је Џамбазки на фејсбуку, преноси Спутњик.

❗️Сръбски политици и общественици продължават да насаждат омраза към България. В интервю с проф. Драган Симеунович,...

Posted by Ангел Джамбазки on Среда, 12. мај 2021.

Као одговор, Европска комисија је саопштила да политички лидери на Балкану треба да покажу пример стварања атмосфере узајамног поверења, одржавања добросуседских односа, регионалне сарадње, принципа и вредности које промовише ЕУ. Према речима Џамбаскија, Србија у складу са поглављем 23 треба да поштује права националних мањина.

"Ово поглавље предвиђа да Србија предузима мере, усмерене на повећање нивоа толеранције међу грађанима, између осталог уз помоћ образовања и подизања свести о томе како се треба борити против злочина из мржње и осигурати да се такви случајеви ефикасно истраже. Комисија наставља да то прати и извештава о развоју ситуације у овој сфери, као и да учествује у дијалогу са српским органима", наводи се у саопштењу ЕК.

"Надам се да ће власти у Србији размислити о овоме и променити свију политику према Бугарској", закључио је Џамбаски

Шок изјаву хрватског председника о Србији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА