Најновије

БЛИСКИ ИСТОК ПРЕД НОВОМ ЕКСПЛОЗИЈОМ: Најјачи сукоб Израела и Хамаса од 2014. прети да прерасте у нови рат

Гранатирање Појаса Газе, Јерусалима и Тел Авива само је корак од ширења конфликта по целом региону.

Газа (Фото: Јутјуб)

Најмање 43 људи убијено је у сукобима у Појасу Газе и шест у Израелу, јавља Ројтерс.

Израелска војска је извела јаке ваздушне нападе на Газу, док су палестинске снаге узвратиле испаљивањем ракета на Тел Авив и Бершеб, као и Јерусалим. Ови сукоби, најгори од 2014, изазвали су страх у свету од повратка општем рату и ширењу конфликта по целом Блиском истоку.

Супротстављени

Амбасадор Палестине у Србији Мухамед Набхан позвао је све „добронамерне људе“ да изврше притисак на Израел да прихвати мирно решење.

- Ми позивамо на преговоре већ годинама, али Израел никако да прихвати да преговара на начелима која су дефинисана и која су потписана са њима. Они желе и даље у Источном Јерусалиму да избаце људе из својих кућа и да довлаче досељенике из разних земаља света да их тамо насељавају - рекао је Набхан за Танјуг.

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан рекао је на конференцији за новинаре да његова земља нема намеру да доведе ситуацију до ескалације.

- Израел нема намеру да уништи Газу или да уништи Хамас. Ако бисмо желели то да урадимо, могли бисмо за мање од два дана. То није наша намера. Дефинитивно наша намера није ни да убијамо цивиле - изјавио је Вилан.

Регион већ кључа

Сами Хајо, председник Палестинске дијаспоре у Србији поручује, пре свега, да није у питању сукоб Израела и Хамаса, већ чиста агресија.

- То нису две равноправне силе које се сукобљавају, већ чиста агресија једне стране на недужан и ненаоружан народ, који голорук брани свој дом. С једне стране, најсавременије оружје, а с друге, само камење у рукама народа - каже он.

Бојазан да све прерасте у прави рат је оправдана, каже.

- Нажалост, на Блиском истоку кључа већ дуго и за секунд може да се све претвори у регионални рат. Ми желимо само да добијемо своју независну државу са Источним Јерусалимом као главним градом - закључује Хајо.

Линија сукоба

Да постоји бојазан од избијања рата, сматра и Мирослав Бјеговић, декан Факултета за студије безбедности Едуконс.

- Ово је највећи и најопаснији сукоб између Израела и Хамаса по броју испаљених ракета и жртава од 2014, који прети да прерасте у свеопшти рат ако одлучно, хитно и непристрасно не реагује Савет безбедности Уједињених нација, који једини може зауставити овај нерешени деценијски сукоб. Не треба утврђивати ко је први испровоцирао сукоб, ко је више крив и ко треба први да обустави сукоб, што видимо из изјава светских званичника. Поједине светске силе не би смеле да користе паролу „завади, па владај“ - истиче Бјеговић.  

Сукоб одговара обема странама, а народ испашта

Хасан Хаидар Дијаб, ратни репортер и новинар Вечерњег листа, Либанац из Бејрута који живи и ради у Хрватској четрдесетак година, каже за Курир да овај сукоб заправо одговара и једној и другој страни.

- Овај момент обема странама одговара. Израелски премијер Бењамин Нетањаху је у озбиљним проблемима јер није успео да формира власт и, ако сада то не уради, завршио би у затвору. Зато би му одговарало да у овим сукобима докаже да је он заштитник Израела и Израелаца. С друге стране, Хамас је у овом моменту, након одлагања парламентарних избора у Палестини, искористио ситуацију сукоба због исељавања породица да покажу да представљају легитимитет. Но, ситуација је измакла контроли - каже Дијаб.

Истиче да је најгоре што ни једна ни друга страна нису ништа добиле, док само народ испашта.

- Нико неће да попусти, а чињеница је да ситуација може да прерасте у озбиљан регионални крвави рат - упозорава Дијаб.

Русија се не може и неће више повлачити! Спремна је да употреби нуклеарно оружје. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА