Најновије

ИНЦИДЕНТ МА АЗЕРБЕЈЏАНСКО-ЈЕРМЕНСКОЈ ГРАНИЦИ: Пашињан сазива састанак ОДКБ

В.д. премијера Јерменије Никол Пашињан примио је министре спољних послова и одбране, као и секретара Савета безбедности, да започну процес консултација у оквиру ОДКБ због ситуације у региону Сјуник, који се граничи са Азербејџаном.

Јерменска војска (Фото: Јутјуб)

Јуче је јерменско министарство одбране известило да су азербејџанске оружане снаге покушале да изведу одређени посао „на разјашњавању граница“ у једном од пограничних подручја регије Сјуник. Истовремено, министарство није прецизирало који је конкретно посао изводила азербејџанска војска. О инциденту на граници разговарали су у среду руски министар спољних послова Сергеј Лавров и в.д. министра спољних послова Јерменије Ара Ајвазјан. Јереван овај инцидент сматра планираном провокацијом.

„Тренутна ситуација је у потпуности у складу са другим пасусом другог члана Уговора о колективној безбедности“, рекао је Пашињан на састанку јерменског Савета безбедности.

Према овој одредби, у случају претње безбедности и суверенитету једне или више држава чланица, организација, која укључује Јерменију, Белорусију, Казахстан, Киргизију, Русију и Таџикистан, треба да започне заједничке консултације ради координације својих ставова, као и да предузме мере за отклањање претње.

С тим у вези, наложио је вршиоцима дужности министара спољних послова и одбране, као и секретару Савета безбедности Јерменије, да предузму одговарајуће мере.

Становници пограничних насеља у регији Сјуник верују да размештање нових положаја азербејџанске војске угрожава њихову безбедност. Пашињан је изјавио да се процеси који се одвијају на граници са Азербејџаном не могу сматрати демаркацијом и делимитацијом

Министарство одбране Јерменије известило је да ће руски граничари осигурати безбедност на проблематичним деоницама пута у регији Сјуник.У складу са споразумом одговорни су за несметан саобраћај на деоници пута Горис-Давид Бек, као и за безбедност деоница пута Горис-Капан која пролази кроз проблематична подручја. Пре распоређивања руских граничара, Јереван и Баку су разјаснили локацију привремених борбених положаја. Како је објавило јерменско министарство спољних послова, то је било неопходно за демаркацију дела границе са Азербејџаном након што је под контролом Бакуа заплењен низ територија које су раније биле део Нагорно-Карабашке републике и које се граниче са Јерменијом..

Шта се десило када су амерички војници налетели на Русе у Сирији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА