Најновије

Јован Радовановић: Технички преглед је организовани криминал, сви се уграђују, ево доказа! (ВИДЕО)

Добро организована криминална група извлачи новац од возача преко регистрације возила. Једна група људи је 2018. године одштампала папир на коме је приказан списак шта је преправка возила, а шта није. То нико није ни потписао ни оверио, нити је рекао да је то валидно. То су поделили техничким прегледима, и на њих врши притисак МУП, део саобраћајне полиције и прети им да морају то да раде, рекао је Јован Радовановић, машински инжењер, конструктор и уједно и дипломирани правник, који је у емисији Реч продукције Хелмкаст открио на које начине се кршењем закона извлачи новац од возача.

Јован Радовановић (Фото: Хелм Каст)

Он је као организовану криминалну групу која ради на отимању новца возача обележио људе из Агенције за безбедност саобраћаја, део саобраћајне полиције, Центар моторна возила АМСС, одређене машинске и техничке факултете и институте, а према његовој изјави, принудно у томе учествују и технички прегледи, али и заступници произвођача возила, али не свих јер, како је рекао, постоје и изузеци који одбијају да учествују.

– Преправљено возило није када ставите спојлер, другу аутофелну, ауто фолију, додате лед светло, преправљено возило је када промените конструктивне карактеристике возила којима се мења намена и врста возила. Нпр. постоје возила за енглеско тржиште са воланом на десној страни, код нас је на левој, па кад правите од путничког теретни комби и обрнуто, специјална возила за болнице, за превоз посмртнх остатака, за инвалиде, то су конструктивне преправке возила. А не техничке и естетске. А овде су заузели став да све што није у фабричком стању је преправка возила – каже Радовановић.

Он је навео пример са фолијама за затамњење стакла, које се постављају на унутрашњој страни кола.

– Они сматрају да је то преправка возила јер сматрају да је промењена структура стакла. Ја вас питам било ког инжењера, техничара, мајстора, ако закон каже да степен затамњења може бити 100%, зашто морамо накнадно испитивање степена затамњења које раде факултети и Центар за моторна возила Ауто-мото савеза Србије? Кад ставите фолије, сертификоване, хомологоване са степеном пропустљивости, затамњености, дошли смо до тога да се све то плаћа без икакве потребе. Овде не постоји правни основ зашто би то радили. То су манипулације, злоупотреба положаја овлашћених лица, нажалост, и факултети су ушли у тај систем. И то се наплаћује. А испитивање тих фолија треба да раде произвођачи аутомобила или њихови заступници, и они то наплаћују 3.000-12.000 динара. Али Мерцедес и БМВ неће то да раде, одбили су – наводи Радовановић. 

Он наглашава да се ауто фолије „не стављају ради мангуписања како се прича“, већ служе за заштиту лица у возилу од УВ зрачења, од високих температура, те клима уређај мање ради, и смањује се потрошња горива, а у случају лома стакла да се стакло не распрсне, него остане залепљено за ту фолију, како је рекао. 

– Предње стакло има више слојева и не пуца у комаде, а бочна су опасна, ломе се у ситне комаде и могу да оштете лице. Са ауто фолијама са унутрашње стране, то се драстично смањује, сигурно за 90 процената – навео је саговорник Хелмкаста.

Он је говорио и од другим начинима затамњивања стакла које не подлежу испитивању возила, али пролазе, што говори о бесмислености мера које се спроводе.

Упитан да ли су таксисти преправили возило јер су ставили таблу горе, рекао је, „ако се таксисти побуне, јадна им мајка овима из Агенције за безбедност саобраћаја“. Он је објаснио да таксисти обично скину таблу кад носи ауто на технички преглед, па је касније врате.

Говорио је и зашто се дешава да аутобус не може да се заустави због повећане тураже док не удари у нешто, пошто су се дешавале несреће у градском саобраћају, па чак и кад се вози узбрдо. Како је рекао, нема ту грешке произвођача, већ је објаснио о каквој грешци се ради приликом одржавања возила.

Такође, Радовановић  је открио да је Еуро 5 мотор пуно већи загађивач од Еуро 4 мотора, изневши и конкретне бројке. Такође је открио и како ново возило може да прође лошије на техничком прегледу приликом контроле издувних гасова, него старо возило.

Говорећи о Дамиру Окановићу рекао је да „Комитет за безбедност саобраћаја не постоји“.

– То је постојало 2009. године. Министарство инфраструктуре на челу са Велимиром Илићемо формирало је Комитет за безебдност саобраћаја, па је на челу тога био Милутин Мркоњић. То је трајало годину, годину и по дана, направљена је касније та Агенција за безбедност саобраћаја. А  господин Окановић је невладина организација, удружење грађана које се зове Српски комитет за безбедност саобраћаја. Како ради, то је његова ствар. Ту је сада члан и Милан Божовић, бивши директор Агенције за безебднсот саобраћаја – наводи Радовановић.

На питање зашто се у јавности Окановић увек представља као Комитет за безбедност саобраћаја, без оног префикса „Српски“, и зашто им је званична скраћеница КБС, а не СКБС и зашто штрецамо од невладине организације мислећи да је државна, рекао је да ми највише штрецамо од незнања.

– Они користе ситуацију. Мени смета што се многе НВО зову институти, академије, центри за едукацију… – казао је он.

Радовановић је говорио и о томе како неки полицајци противзаконито спроводе ванредни технички преглед, тако да би одређеним кућама за технички прегледе набацивали посао.

Он је испричао и шта се десило два дана након што је победио Агенцију за безбедност саобраћаја на Управном суду, који је повео због аутомобила који није могао да региструје због такозваних преправки.

– Возило је нерегистровано стајало на паркингу прекривено цирадом. Два дана касније, неко је усред ноћи преко цираде чекићем разбио стакло. Позвао сам полицију, како бих могао да наплатим каско осигурање, а они дођу и питају: “Како то да имате каско, а возило није регистровано?“. А ја их питам, „А како ви знате да није регистровано, кад не видите таблице од цираде?“ – испричао је он, указавши тиме на везу између полиције и хулигана. 

Он је рекао да је су у случају његовог возила поменуте институције чак и фалсификовале документа како би његово возило било избачено из саобраћаја, показавши и папире који то доказују. Он је рекао да они нису испоштовали одлуку Управног суда, јер би тако признали да незаконито раде и у свим другим случајевима, чиме извлаче новац од грађана.

Осим возача, како је навео, штету трпе и продавци ауто опреме, будући да се све све и свашта тумачи као преправка возила, па возачи те делове мање купују.

Хрвати се повлаче са Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Хелм Каст

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА