Најновије

РУСИ СA ТУРЦИМА УЛАЗЕ У ГАЗУ, ИРАН СПРЕМИО 20.000 РАКЕТА: Најгори сценарио за Израел, али игра је много већа и неће проћи без Американаца

Централна команда ваздухопловних снага Сједињених Држава (УСАФЦЕНТ) саопштила је у четвртак да су борбени авиони Ф-18 ("хорнет", у преводу "стршљен") распоређени у Саудијској Арабији ради унапређења безбедности и стабилности усред ескалирајућег насиља на Блиском истоку.

Руска војска (Фото: mil.ru)

Авиони су послати у регион усред ескалације у Гази и ракетитања израелске теритоторије од стране Хамаса. Према Израелу, из Појаса Газе од понедељка је испаљено најмање 1.600 ракета, што је резултирало војним плановима за спровођење копнене инвазије у том подручју. Као резултат непријатељстава, најмање 7 Израелаца и 70 Палестинаца је погинуло, а стотине још рањено.

У исто време, познавао прилика на Блиском Истоку се питају шта спрема Иран и да ли ће остати по страни ако се сукоб продуби. Руски војни портали наводе да Иран може за мање од 2 сата да испали 20.000 пројектила на Израел.

Израелско-палестински сукоб показао је крајњу бескорисност израелског оружја против чак и релативно једноставних ракета Хамас, наводи портал Avai.pro, додајући да је последњих дана на Израел испаљено око 1.500 пројектила, међутим, ако је потребно, Иран је спреман да изврши масивни ракетни напад на територију јеврејске државе - са 20.000 пројектила за само два сата.

Стручњаци скрећу пажњу на чињеницу да је Израел у тренутном оружаном сукобу одлучио да ситуацију не доведе до критичне тачке и из себи добро знаних разлога не покушава да оптужи иранске снаге за ескалацију, добро знајући да је након великих удара из појаса Газе , истовремено лансирање 20.000 пројектила од стране Ирана постаће тачка за ову државу. 

"Моћ израелске војске и палестинских група је неупоредива, али Израел већ трпи озбиљне губитке и израчунава штету од више милијарди долара. Шта рећи ако Иран жели да зада ударац? Ниједан од постојећих система ПВО не може да се носи са истовременим лансирањем 20.000 пројектила. Вероватно из тог разлога Израел за сада више воли да не погоршава ионако хладне односе са Техераном", наглашава експерт.

Истовремено, земље Блиског истока исказале су пуну солидарност са Палестинцима, а Турска је чак најавила спремност да пошаље своје трупе у Појас Газе.

Спекулише се и да би и руска војска могла да буде укључена у мировну мисију у Појасу Газе како би деескалирале тензије између Палестинаца и Израела. Ово је потврдио и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, приметивши да ће само заједничким деловањем Русије и Турске у региону коначно бити могуће постићи мирну ситуацију.

"Ердоган је приметио да је исти став Русије и Турске о догађајима у Јерусалиму важна порука. Ердоган је рекао да је важно да Савет безбедности УН интервенише у ситуацији како би спречио даљу ескалацију кризе. Приметио је да је, такође, неопходно разрадити идеју слања међународних снага безбедности у регион ради заштите палестинских цивила. Турски председник изразио је уверење да ће Анкара и Москва сарађивати у УН", саопштила је администрација турског председника.

Аналитичари и стручњаци су такве акције већ назвали најгорим сценаријем за Израел, који ће, заправо, бити стиснут са две стране и више неће моћи на било који начин да се меша у послове Палестине и појаса Газе. Русија није званично коментарисала могућност размештања својих мировних снага, међутим, очигледно је да ће такав предлог бити веома занимљив за Москву.

Шешељ нацији саопштио катастрофалне вести-Србија пред великом борбом. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА