Најновије

ТУ СУ КЛАЛИ ГЕНЕРАЛА КРСТИЋА, А САДА У ИСТИ ЗАТВОР ШАЉУ КАРАЏИЋА?! Зашто је први председник РС послат баш у Велику Британију?

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, који је пред Хашким трибуналом осуђен на доживотну затворску казну због наводних ратних злочина, биће пребачен у Велику Британију на одслужење казне, потврдило је британско министарство за спољне послове, Комонвелт и развој Уједињеног Краљевства.

Караџић (Фото: Јутјуб/ Правда)

Такође, британска влада је саопштила да ће Радован Караџић бити пребачен у Велику Британију на издржавање казне.

Британски шеф дипломатије Доминик Раб је навео у саопштењу да би Велика Британија требало да се поноси чињеницом да је "од подршке Уједињеног Краљевства да осигура његово хапшење, до затворске ћелије са којом се сада суочава, подржала 30 година тражења правде за гнусне злочине".

Суд је 2019. године одбио Караџићеву жалбу на осуђујућу пресуду и повећао му казну на доживотни затвор.

Лондон и Раб нису прецизирали  у који ће конкретно затвор бити пребачен Караџић. Хашки осуђеници казне иначе издржавају у злогласном затвору "Вејкфилд" у Западном Јокширу.

За оне који не знају то је казамат у коме је генерал ВРС Радисав Крстић (осуђен на 35 година за наводни геноцид у Сребреници)  само захваљујући чуду преживео напад тројице исламиста (Албанаца наводно) који су га дословно покушали заклати. Крстић је остао жив само захваљујући реакцији једног од чувара који, по свему судећи није био обавештен, да је испланирано његово убиство.

Крстић је Вејкфилду месецима био изложен мучењу у тортури остали робијаша, махом исламиста и Шиптара, а да затворско особље није ни прстом мрднуло.

Министарство правде Велике Британије је, под притиском јавности и медија, на крају потврдило да су Крстића напала тројица затвореника  муслимана и нанели му повреде по глави и врату и да је смештен у болницу. 

Нападачи су, откривено је касније, упали су у ћелију бившег генерала Војске Републике Српске и почели да га туку, а потом су покушали и да га закољу.

Лондон тврди да затворски чувари нису имали никакве наговештаје да би до оваквог инцидента могло да дође.

После тог инцидента Кристић је пребачен у Пољску, где до сада није имао проблема. 

Генерал Крстић био је командант Дринског корпуса Војске РС, а по хашкој потерници ухапшен је децембра 1998. године.

Првостепено је био осуђен за геноцид у Сребреници, на 46 година затвора, али му је у другом степену пресуда промењена, на помагање у геноциду, и скраћена на 35 година робије.

Крстић би могао да изађе на слободу 2022. године када ће издржати две трећине казне.

Да ли и Радована Караџића чека исти сценарио показаће месеци пред нама, али ако је судити по ономе што се десило генералу Крстићу, Караџићев живот је у великој опасности.

Зато не би требало никог да изненади вест како је први председник Републике Српске страдао у тучи затвореника, махом исламиста, који су неким чудом смештени у исти блок са Радованом! 

Караџић ке могао да буде пребачен и у неки од затвора у Шведској, Финској, Данској, Немачкој, Великој Британији, Белгији, Аустрији, Италији, Француској или Шпанији, али је ипак, (да ли и намерно) изабрана Велика Британија.

И Плавшићвева и Мартић мучени у затвору! 

Тортури у затвору у Шведској била је изложена и бивша председница Републике Српске Билајна Плавћић.

Плавшићеву су малтретирале муслиманске затворенице, свашта јој гестикулирајући и узвикујући "Алаху екбар". 

Током једног од напада исламисткиња Плавшићева је током бега пала је и сломила руку.

Бивши председник Републике Српск4 Крајине Милан Мартић због упале нерва у рамену није могао да мрдне руку. То затворским службеницима није могао да објасни, па су га стрпали у самицу по казни, јер није обрисао ходник. 

Мартић у затвору у Естонији издржава казну од 35 година робије, на коју га је осудио Хашки трибунал. Према карактеру кривичних дела, затворске власти га третирају као најгорег злочинца, иако он није непосредни извршилац, већ је осуђен зато што је био председник Републике.

У осталим европским земљама, српски осуђеници се не жале на третман и имају мање-више прихватљиве услове, колико то затвор може да понуди.

Русија се не може и неће више повлачити! Спремна је да употреби нуклеарно оружје. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА