Најновије

ВЈОСА ОСМАНИ ПРЕТИ СРБИЈИ: ''Нећемо одустати''

Тзв. косовска председница Вјоса Османи изјавила је да је словеначког председника Борута Пахора, обавестила да ће Косово наставити дијалог са Србијом, али да неће разговарати о промени граница и да Косово неће одустати од тужбе против Србије за геноцид, преноси Косово онлајн.

Вјоса Османи: (Фото: Јутјуб)

„Наш статус утврђен је 17. фебруара 2008., такође границе, због тога сам нагласила спремност Косова да буде део дијалога. Косово ће седети за столом и разговарати о важним питањима као што је питање несталих особа“, рекла је Османи на заједничкој конференцији са словеначким колегом.

Истакла је да је током састанка Пахор нагласио да ц́е либерализација визног режима ојачати кредибилитет Европске уније на Косову.

„Разговарали смо о убрзању европских интеграција читавог нашег региона. Косову су европске интеграцију приоритет, стога не видимо реформе које би требало предузети за овај процес као наметање, вец́ реформе у корист наших грађана“, рекла је Османи и додала да очекује подршку Словеније на европском путу Косова и потребу за сарадњом и у многим другим областима.

Нагласила је да је Косово испунило критеријуме за либерализацију визног режима и додала да грађани Косова, нажалост, предуго чекају на то.

„Уверила сам председника Словеније да су европске интеграције приоритет Косова. Јасно сам нагласила да је Косово испунило критеријуме за либерализацију визног режима, сада је на ЕУ да одржи обећање. Обавестила сам председника да нам је потребна подршка у вакцинама. Надамо се да ће Словенија помоћи Косову“, рекла је Османи.

Додала је да Косово неће одустати од тужбе против Србије за геноцид.

„Већ сам раније изјавила, то је заједнички споразум три институције, јер сваки став координирамо са премијером Куртијем и председником парламента, а тужба за геноцид је оно око чега се у потпуности слажемо. Наш одговор је да је геноцид почињен на Косову. Припрема тужбе мора бити врло озбиљна, са детаљним истраживањем и сарађивац́емо са било којом државом која нам помогне да постигнемо правду“, истакла је Османи.

Пахор је изјавио да је са Османи разговарао о предстојећем Самиту лидера Западног Балкана Брдо-Бриони, 17. маја, и да ће се тада разговарати и о недавно објављеним „нон пејперу“, чији је садржај, како је навео, потпуно супротан његовом мишљењу.

„Не слажем се са променом граница, мој став о овоме је потпуно супротан. Желим да убедим саговорнике на предстојећем самиту да наставе процес проширења и реформе“, рекао је Пахор.

Шта је у Москви речено о повлачењу Кфора, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА