Најновије

ЗУКОРЛИЋ: Идеја мале бошњачке државе је деструктивна

Онај ко иоле жели мир на овим просторима неће дирати у целовитост БиХ, а унутрашње прилике се могу поправљати, мењати, унапређивати и договарати се.

Муамер Зукорлић (Фото: Јутјуб)

Јако сам резервисан по питању промене граница и мислим да се међународни фактори неће усудити да тиме експериментишу, каже потпредседник Народне скупштине Србије и председник Странке правде и помирења (СПП) Муамер Зукорлић у разговору за „Политику”. Поводом оба „нон-пејпера”, који наговештавају нове мапе, каже да границе нису светиња и да када би било могуће мењати их договором, „онда ништа страшно, али иначе се границе тешко мењају договором, а поготово на балканском чвору”. Зукорлић наводи да се из првог документа види да би сва та померања ишла на штету бошњачког народа.

„За мене је неприхватљиво, али чак и у Босни и Херцеговини има политичара који мисле да би Бошњаци требало да имају неку своју малу бошњачку, муслиманску државу, колико год да је мала, али да је њихова. То су деструктивне идеје. Уосталом, оба та документа су базирана на некој врсти пуне етнохомогенизације, да се све етничке заједнице затворе у своје торове. Једино Санџак није узет у обзир, он би остао мултиетнички”, сматра Зукорлић.

Бакир Изетбеговић је ратоборан, стао би, каже, испред војске да не дозволи да Босном завладају „геноцидаши”...

Увек постоји проблем како да доживите изјаву неког политичара јер код нас је скоро легализовано бити неискрен у политици. Зато је тешко раздвојити шта стварно политичар мисли и шта говори због својих унутрашњих прилика. Мада би Изетбеговића делом требало и разумети, покушава да предвиди шта већина Бошњака мисли јер су једина нација на Балкану која нема своју националну државу, па им је на неки начин угрожен статус. Притом, БиХ је звездица стабилности Балкана и бивше Југославије. Кроз историју је било много покушаја да се она подели и завршавани су крвавим ратом, а она није подељена. Зато онај ко иоле жели мир на овим просторима неће дирати у Босну и њену целовитост. Унутрашње прилике се могу поправљати, мењати, унапређивати, договарати се, али суверенитет и интегритет БиХ не би се смео дирати. Она је чвор који држи стабилност Балкана.

СПП има четири народна посланика. Како сте задовољни досадашњим представљањем Бошњака у Народној скупштини Србије?

Ниједна бошњачка странка за 30 година вишестраначког система није имала четири посланика у Скупштини Србије. Уз то, најјача смо странка у Санџаку јер ми имамо 41 одборника, а СДА и СДП по 40. Изузетно сам поносан на оно што смо постигли и показали у парламенту. Убедљиво смо најактивнија, најквалитетнија посланичка група. Звучи нескромно, али и интелектуално и методолошки, код нас не можете наћи ниједну реченицу деструкције. Наравно, оштри смо према негативним појавама, као што су корупција и криминал, ту ударамо жестоко, али када су у питању појединци, врло смо пажљиви. Спроводимо оно што смо бирачима обећали – другачију политичку културу. Јако је тешко ићи том врло танком линијом, да сте у саставу владајуће већине, а да вас она не прогута.

Ми смо једина странка на лествици владајуће већине која се изборила и за критички став, а да се то не доживљава као деструктивни став. СПП је остао доследан свом и бошњачком и санџачком патриотизму, уз заступање и осталих мањинских заједница које су нас подржале. Успели смо да покажемо да патриотско заступање не мора да буде онако дрско, примитивно и увредљиво, како је то Угљанин радио, нити оно што је Љајић представљао као кооперацију с државом јер све то може без полтронства и губљења идентитета.

Да ли сте успели да умањите предрасуде Срба и српских политичара према Бошњацима?

Резултати су изузетни. Ми смо живели једни поред других, а јако мало се знамо. У српском корпусу има доста предрасуда о нама и врло мало се зна о исламу и муслиманима. А сада су се народни посланици утркивали ко ће да нам честита рамазан. Замолио сам председника Народне скупштине на почетку наших међустраначких разговора који су одржавани касно по подне да ми да реч пре седам сати, због времена ифтара, када истиче дневни пост и то је наишло на разумевање свих. Мислим да смо стекли поштовање колега посланика, али и широко у народу, о чему свакодневно добијам поруке из читаве Србије, од Срба православаца, које фасцинира та пацифистичка, али и саветодавна реторика.

А просечан Новопазарац би можда на то рекао – Шта имам ја од тога како су вас прихватили у Београду, где су радна места?

Просечан Новопазарац који је гласао за ову градску власт, која је задужена за инвестиције и нова радна места, има то за шта је гласао. Можда бих могао чак да ликујем због катастрофалне економске ситуације у Новом Пазару, али то не чиним, покушавам да помогнем. Већи део споразума који је СПП потписао са СНС-ом тиче се привреде, инвестиција, инфраструктуре, институција које овде не постоје, развоја здравства... Наше је како представљамо народ у Београду, а економска питања су у домену извршне власти. Погрешна је теза да су исти лидери у све три странке. Не, ја сам лидер СПП-а од пре четири године, млади лидер, млади политичар и не можете ме упоређивати с анахроним Угљанином и Љајићем. То је огромна разлика.

Али, Нови Пазар је на лошем гласу и због слабог одзива на имунизацију против ковида 19. Шта мислите због чега?

Кључни проблем је неповерење. Прво, систем власти je одлучиo да забије главу у песак на чињеницу да смо били светски рекордери по броју умрлих у односу на број становника у јуну и јулу прошле године, када су људи падали мртви као класје, а локални кризни штаб није заседао, цело руководство општине било је заражено, а крило то, и појављивали се на разним њиховим скуповима. С друге стране имамо двојицу људи који се смењују на челу медицинског центра 15 година, који су уз то браћа од тетке, или шта већ, глуме ривалство и свађу, а породично држе као таоца здравство у Новом Пазару, чија је одлика корупција, непотизам, страначке злоупотребе свих врста. Затим имате толико бучно реаговање и грађана и политичких странака, а власт све то игнорише, па Ђерлека унапреди, а Махмутовића заштити. Када је у питању одговорност Београда, имамо две стране медаље. Светла је ангажованост републичких власти око подршке народу и здравственом систему у набавци технике, слању лекара, формирању војне болнице... Тамна је заштита корумпираних политичара и руководилаца, не знам из ког разлога.

Добри комшијски односи Срба и Бошњака су главни темељ

За Васкрс Срби су добијали бројне честитке од Бошњака, сада комшијама честитају Бајрам. Да ли и то показује да идеја о суживоту и помирењу живи у народу, независно од политичара?

На простору Санџака никада нисмо имали конфликтни потенцијал међу самим комшијама. Све што се десило на плану ремећења тих односа било је продукт одређених политичких мотивисаних активности. Дакле, ми овде имамо традицију квалитетних добрих комшијских односа између православаца и муслимана, односно Бошњака и Срба. И то је мени главни темељ. Наравно, на међусобном верском поштовању то се најделикатније исказује, а и мојим политичким говорима често понављам принцип – Бог нам је један, етхос, дакле етички систем нам је један. Све остало је мање значајно да би нас делило или свађало.

Како је рамзан Кадиров испрозувао UFC шампиона на борбу, погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА