Најновије

Вучићева борба са мафијом: Хапсе „шкаљарце“, па их пусте

Милош Ниловић, један од десеторице ухапшених у ресторану "Дурмитор" 2017. године које је полиција означила као чланове шкаљарског клана, ослобођен је оптужби за нелегално ношење пиштоља. Истрага и процес у овом случају умногоме осликавају готово сваки процес који се у Србији води против криминалних кланова - од помпезног хапшења, преко маратонског суђења, до "млаке" пресуде.

Вучићева борба са мафијом (Фото: Јутјуб/ Правда)

Тог 1. јуна 2017. године у башти београдског ресторана „Дурмитор“ састала се група од 10 младића, за које ће се касније тврдити да су окорели чланови шкаљарског клана. Састанак десеторице младића прекинуо је упад специјалне јединице са фантомкама на глави и дугим цевима, а испред ресторана, на улици су се већ начичкали црни полицијски џипови.

Бранислав Пандур, полицајац који је водио акцију хапшења, испричао је касније пред судом да су имали дојаву да су се састали и да ће нешто урадити, али пошто нису знали шта, одлучили су да их ухапсе. Таква верзија догађаја умногоме се коси са оним што су медији тих дана извештавали – да је реч о удару на шкаљарски клан, да је хапшење било спектакуларно, филмско, холивудско и слични епитети. Ипак, сам вођа акције претставио је то на други начин.

„Ја сам водио екипу на терену, имали смо оперативна сазнања да се скупљају у тој кафани и да се спремају да евентуално нешто ураде, али у том тренутку нисмо знали шта. Одлучили смо да их ухапсимо и да видимо шта ћемо да урадимо“, рекао је полицајац Пандур, а пренео је КРИК.

Како се могло видети на снимцима које је редакцијама поставио МУП, пронађена су два пиштоља – један у торбици једног од осумњичених, а један поред десеторице младића које је полиција „бацила“ на земљу. Интересантно је да је касније, током суђења, када су браниоци оптужених тражили да овај снимак буде прегледан на суду, полиција тврдила да није снимано хапшење иако је видео материјал послат свим редакцијама у Србији, са саопштењем.

Иако је хапшење било представљено као велика акција против шкаљарског клана, оптужнице су подигнуте само против Милоша Ниловића и Митра Муратовића и то због незаконитог ношење оружја. Кључно је било утврдити чији су нађени пиштољи, али тај посао само је наизглед деловао једноставно.

Тужилаштво је најпре тврдило да је један засигурно Муратовићев, а да су други он и Ниловић носили наизменично, да би потом изменило оптужницу тврдећи да је један Муратовићев, а други Ниловићев пошто је на пиштољу пронађен његов ДНК. КРИК је писао да због озбиљног пропуста у истрази, тужилаштво није оптужило Малишу Вућића чији је ДНК такође пронађен на оружју…

Муратовићева одбрана заснивала се на томе да су његова оба пиштоља, а да је један умотао у Ниловићеву мајицу због чега је на њему пронађен његов ДНК. Рекао је да је пиштоље пронашао и да је хтео да их преда полицији, али је био гладан па је одлазак у полицију одложио за после ручка. Да полиција није пронашла та два пиштоља, спектакуларна акција би се вероватно срозала на легитимисање и евентуални преглед.

Један од ухапшених у „Дурмитору“, Илија Зец, осуђен је због нелегалног држања оружја на условну казну у трајању од три године и новчану од 20.000 динара. Поступак против њега је био раздвојен пошто је признао дело и нагодио се са тужилаштвом.

За то време, суђење се развлачило – више пута је одлагано, па затим враћено на почетак, да би четири године касније, Милош Ниловић за ког се причало да је припадник шкаљарског клана, био и последњи ослобођен, тако да је са затворском казном у свом досијеу остао само Муратовић, који је осуђен правоснажно на три и по године затвора због ношења пиштоља пошто је пресуду потврдио Апелациони суд у Београду.

Караџић страхује да ће га заклати. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА