Најновије

ЗМИЈА ТАЧИ ИЗЛАЗИ ПРЕД СУДИЈЕ 19. МАЈА: Нова статусна конференција за злочинце ОВК

Нова статусна конференција у процесу против некадашњег главног команданта ОВК и председника тзв. Косова Хашима Тачија и још тројице шефова те паравојске, оптужених за низ ратних злочина на КИМ, заказана је за 19. мај.

Хашим Тачи. (Фото: Правда)

Конференција треба да се одржи пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу.

На конференцији, на којој оптужени не морају да присуствују лично, представници тужилаштва и њихови адвокати расправљају о напретку поступка и обелодањивању доказа истрага које су у току, а од чијег окончања зависи и почетак предстојећег суђења.

Оптужени ће највероватније као и до сада конференцију пратити видео линком из притворске јединице, а њихове ће ставове и интересе заступати њихови браниоци.

Терете се за злочине широм 40 места

Тачи и остали су ухапшени почетком новембра 2020. године и од тада су у Хагу у притвору. Он је претходно поднео оставку и предао се хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према разлицитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Руска елитна служба безбедности долази са једном намером! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА