Најновије

ЕГИПАТСКИ ПЛАН ЗА ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНУ: Може ли Каиро да утиче на конфликт?

Светски медији открили су детаље египатског плана за примирје између Израела и појаса Газе.

Газа (Фото: Pixabay)

План садржи параграфе о замрзавању изградње јеврејских насеља на окупираним палестинским територијама, као и о заустављању рушења палестинских кућа и исељавању палестинских породица у источном Јерусалиму.

Како извештава ТВ канал Ал Арабија, позивајући се на сопствене изворе, Египат покушава да делује као посредник између Израела и појаса Газе, који су покренули војни сукоб.

Према каналу, Египат такође позива зараћене стране да поштују муслиманска и хришћанска светилишта у Јерусалиму, зауставе произвољна хапшења и насиље над Палестинцима од стране војске и поручују палестинским покретима да престану лансирање ракета из појаса Газе.

Према изворима, током преговора уз посредовање Египта планирано је утврђивање времена примирја.

Подсетимо, заоштравање палестинско-израелског сукоба догодило се почетком маја ове године, када је израелски суд донео одлуку о деложацији неколико арапских породица из источног Јерусалима, чије су куће до 1948. године припадале Јеврејима. Уследио је талас нереда и етничких сукоба.

Хамас је 10. маја интервенисао у ситуацији, након чега је започела размена гранатирања између Израела и појаса Газе. Из Газе је испаљено укупно 1.800 ракета. Истовремено, 160 авиона израелског ваздухопловства напало је утврђења Хамаса. Као резултат нове рунде сукоба у Гази, убијено је девет Израелаца и 115 Палестинаца. Више од 600 људи са обе стране повређено је на разне начине.

Дана 15. маја ракетни удар израелског ваздухопловства на појас Газе срушио је зграду од 11 спратова у којој су биле канцеларије локалних и међународних медија, укључујући ТВ Ал Џазира и Асошиејтед Прес. Тренутак удара је забележен на видео снимку.

Раније је постало познато да су представници Кине, Норвешке и Туниса предложили сазивање хитног састанка Савета безбедности УН ради разговора о проблему ескалације напетости на палестинско-израелској граници.

Шта су Американци видели у Донбасу, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА