Најновије

Српски гробови говоре о српској слави! (ВИДЕО)

Српска је војска победама на Кајмакчалану, отворила пут брзом ослобођењу српких земаља током Великог рата. Удружење за чување и И неговање српске баштине “Кајмакчлан” постоји од 2015. године. Чланови на челу са Станојем Стојковићем обилазе српске гробове у Северној Македонији, Грчкој и Бугарској и чисте од корова и заборава, којем је наш народ склон.

Станоје Стојковић. (Фото: Јутјуб)

О значају ове битке господин Стојковић каже :

-Кајмакчан је највиши врх планине Ниџе, која се простире од истока до запада . Врхови и масиве планине су стратегијски држали Бугари . Јужна страна одакле је долазила српска војска, била је гола без шуме, па су Бугари имали одличан преглед терена, тако да је српска војска са великим напорима освојила Кајмакчалан. Борба је трајала 18 дана , врх падао у руке час Бугара , час Срба, објашњава Стојковић.

Пресуднан утицај са победу српске војске је имо Војвода Вук са својим четама и Дринска дивизија. Бугари су врх Кајмачалан назвали Борисовград по престолонаследнику цару Борису и сматрали га неосвојивим . Тако се српска застава се завијорила Кајмакчалану 30. септембра 1916 године на Кајмакчалана је у току борбе формирало 12 гробаља, погинуло је близу 600 српских јунака. После рата су кости и тела која су препозната, ексхумирана и пребачена у Зејлтилник, а остале кости су смештене у костурница која се налази на врху планине, објашнава саговорник.

Станоје Стајковић је први пут 2009. године отишао да обиђе српска гробља у Северној Македонији. Чланови Удружења чисте и одржавају гробља која се налазе у забаченим местима: у селу Скочивир је било сахрањено 300 погинулих српских јунака. Затим обилазе гробља у селу Добровени, где је остало 20-так гробова, у селу Бач је сахрањено 105 ратника, у селу Живојно постоје три локације где су српски гробови , затим село Будимирци где је сахрањен 41 српски ратник, па село Петалино око 65 српских ратника, села Груниште и Орахово .

- Наша је намера да обновимо споменике српских хероја посебно место Грунишки вис , где је погинуо Војвода Вук, маркирао сам фарбом комплетну стазу до плоче где се налази споменик. Чистили смо и гробље Седмог пука на место Трнова Студена вода, где је сахрањено 137 српских војника, објашава председник удружења “Кајмакчан” и додаје

– Колски пут до Кајмакчалана постоји али је тренутно у лошем стању. Може да се дође џиповима које возе локални ловци. Од Скочивира до Кајмакчалана има 30 километара. Прве године смо боравили у летњој караули код Скочивира, али није адекватан смештај. У близини се налази леп манастирски конак “Светих Архангела” са пет соба, где има по четри кревета са великом трпезаријом за одмор. Конак је финансирала српска дијаспора из Аустралије – наглашава Стојковић.

Српска гробље и споменици постоје у Битољу, Прилепа и Охриду. Село Бач у околини Битоља је била тада зграда Врховне команда српске војске. Та зграда је до 30-тих година прошлог века је била Музеј, сада је то руина , која је очишћења током акције удружења “Кајмакчалан” од смећа. Тренутно зграда нема врата, прозоре ни кров.

- На висоравни Добро поље која се налази на 1750 метара надоморске висине, где се одиграла пресудна битка за ослобођење Србије. Офанзива је почела 1. септембра 1918. године. Бугари су имали осматранице на планинама Соко и Ветерник . Стоседамдесета колонијлана француска дивизија је пробила бугарске снаге на Добро пољу, а на Ветернику Шумадијска дивизија. И тако је пробијен Солунску фронт, вели Станоје Стојковић.
Српска гробља у Грчкој су ескухумирана и пребачена на спомен обележје Зејтилнлик . Међутим постоје локалитети где су споменици српским војнцима: Водена, Бањица, Горничево, Доњи и Горњи Пожар.

Москва располаже премоћним оружјем, ракета способна да развали сваког непријатеља! Више о томе ОВДЕ.

Извор: helmcast.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА