Најновије

ЂОРЂЕВИЋ: Вучић да се изјасни о новом нон-пејперу ако сме

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић јавно је позвао Александра Вучића да се изјасни о новом „нон-пејперу“ у вези статуса Косова и Метохије. Овај документ, који последњих дана циркулише у дипломатским круговима, али и регионалним и европским медијима, дијаметрално је супротан од претходних сличних предлога.

Млађан Ђорђевић (Фото: Јутјуб)

Наиме, документом се предвиђа останак Косова у Србији у наредних 99 година, уз широк ниво аутономије који укључује и посебне симболе, али и царинску и економску унију две територије. Предлог такође предвиђа повратак 999 припадника српских снага безбедности у покрајину, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

Ђорђевић каже да му се чини „да су овај папир писале силе које поштују међународно право“, те оцењује да нови нон-пејпер нуди више него што се режим Александра Вучића икада усудио да затражи на преговорима.

„Вучић већ девет година циљно минира и занемарује резолуцију 1244, те преговара на личном нивоу, као трговачки путник који распродаје Косово и Метохију у замену за сопствени опстанак на власти“, истиче он.

Лидер Ослобођења објашњава да управо због тога „запад подржава овај режим на власти“:

„Од 2012. до данас, актуелна власт потписује 48 споразума са Приштином и уступа део по део суверенитета Србије. Заузврат нису добили ништа, осим гаранција за своју владавину.“

Председник Ослобођења јавно је позвао Александра Вучића да се „пред српском јавношћу, али и својим спонзорима са запада“, одреди према новом нон-пејперу.

„Моја процена је да Вучић неће смети да подржи та решења јер је својим западним спонзорима обећао да ће испоручити Косово и сада не сме да им се замери“, каже Ђорђевић.

Он као аргумент у прилог тој тврдњи износи чињеницу да је премијерка Ана Брнабић пре неколико дана изјавила да је Преспански споразум између Грчке и Македоније прихватљив модел за будуће уређење односа Србије и тзв. Косова.

„Преспански споразум су потписале две суверене државе, а на основу њега је Македонија морала да мења свој устав. Да ли нам то припремају Вучић и Брнабићка?“, упитао је Млађан Ђорђевић.

Председник покрета Ослобођење закључује да би овај папир, уколико би био усвојен, „трајно сачувао мир на Балкану“, али је, како каже, врло скептичан да ће до тога доћи јер, наводи он, „оваква решења подривају договор мафија које и српски и албански народ држе као таоце сукоба“.

Неизвесна судбина Северног тока 2. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА