Најновије

ХАМАС ПРОТИВ ИЗРАЕЛА УПОТРЕБИО НОВО ОРУЖЈЕ: Није ракета, а лансира се из воде!

Друштвеним мрежама синоћ је прострујила информација да је данас близу обале Газе нападнут израелски патролни брод. Неки су тврдили да није у питању био патролни чамац него корвета Израелске морнарице. У почетку није било саопштавано са чим је пловило нападнуто да ли је била противоклопна ракета типа Корнет Е лансирана са обале, торпедо или противбродска ракета. Међутим сад су испливали детаљи оружја са којим располаже морнарица Хамаса и зашто су израелски бробени авиони неколико пута гађали постројења која припадају морнарици Хамаса.

Хамас употребио ново оружје (Фото: принтскрин)

О овом случају огласила се и израелска војска која је саопштила да је у понедељак спречила Хамас који је намеравао да употреби даљинску управљиво подводно пловило против бродова израелске морнарице.

"Аутономно подводно пловило лансирано је са обале Газе, рекли су на конференцији за штампу израелске војске. Како је саопштено подводно пловило је било усмерено на пловило израелске војске, али је напад био безуспешан.

Према обавештајним проценама Израела, подводна пловила која користи Хамас нису новост. Како је саопштио лист Харец већина ових пловила настала је у приручним радионицама које користи морнарица Хамаса и у себи садрже 30 килограма експлозива. Намењени су за нападе на пловила израелске војске која у оквиру поморске блокаде патролирају поред Газе спречавајући пренос наоружања у ову енкалву под контролом Хамаса.

Израелски поморски стручњаци тврде да би напад таквим пловилима помаго да причини мању материјалну штету, али велики проблем би био тај што би се подводна аутономна пловила искористила у пропагандном рату и обилато експлоатисали снимци напада на израелске циљеве на мору.

Харец подсећа и да нису само подводна пловила планирала да се користе за напад на израелске бродове, него и израелске платформе за природни гас. Осим за нападе ова подводна пловила се могу користит и за прикупљање обавештајних информација за Хамасову поморску команду.

Због овог покушаја напада на пловила израелске војске и елиминација ових пловила на обали која су била планирана да се искористе за напад на гасне платформе, производња гаса је обустављена.

То се пре свега односи на гасну платформу Тамар, где је производња и црпељење гаса обустављено , после извештаја да је Хамас овим пловилима покушао да нападне један сличан овакав објекат.

Војни званичници тврде да је гасна платформа адекватно заштићена ракетним чамцима и одговарајућим ракетним системима.

Хамасова морнарица

Израел је више пута упозоравао на растући тренд опасности од деловања морнаричког елемента Хамаса, који је постао реална опасност за израелске поморске интересе. Чак је и Хамас значајни елелент посветио управо развоју морнарице чија инфраструктура се такође у последњих неколико дана нашла на мети удара израелске авијације .

Тренд забринутости Израела за развој морнаричких капацитета Хамаса посебно је порастао од 2014. године када су поморски командоси овог покрета извели упад на плажу Зиким северно од Газе током израелске интервенције 2014. године.

Од тад у поседњих 5 година Хамас је значајно унапредио своје поморске капацитете. Велика количина новца кориштена је за обуку нових поморских командоса, купована је опрема и ноаружање. Ово јачање није прошло незапажено, већ су израелци започели тајни рат како би осујетили напоре Хамаса да што више искористи своје поморске способности.

Хамас своју морнаричку командоску јединицу сматра елитном јединицом и највећом у свом војном крилу, бригада Из ал-Дин ал-Касам. Због тога су за ове јединицу изабрани најбољи борци, који су подељени у групе распоређене широм Газе.

Према досуптним информацијама Хамасови "људи жабе" стари су од 18 до 20 година који пролазе дугу и тешку војну обуку. Међу канидатима се прави строга селекција, а они који буду изабрани чине мање групе које су обучене за роњење и поморске операције.

Обука ронилаца Хамаса укључује вежбе у мору преноса висококвалитетног експлозива и мина који се користе против израелских морнаричких бродова, руковање бродовима који носе експлозив, кретање од мора до копна и обрнуто. Они су такође обучени за лансирање вођених противтенковских ракета са обале на море против бродова.

Наређена обавезна вакцинација Војске Србије! ОВДЕ погледајте претеће поруке које стижу војницима, многи одбијају вакцину и поред уцена.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА