Најновије

НЕМЦИ САГЛАСНИ СА ШИПТАРИМА: Циљ дијалога узајамно признање

Дијалог Београда и Приштине требало би да буде фер, изграђен на поверењу, а с циљем постизања узајамног признавања, сложили су се косовски премијер Аљбин Курти и немачка канцела Ангеларка Меркел.

Шиптарски грб лажне државе. (Фото: Јутјуб)

Како преноси Коссев, Курти и Меркел разговарали су јуче путем видео везе, уочи радне вечере која се данас одржава у Бриселу, а којој ће присуствовати лидери западног Балкана.

„Независност Косова и негов територијални интегритет не могу бити предмет дијалога – не можемо ићи пре 2008. године“, нагласио је Курти у разговору са Меркел.

Саговорници су се осврнули и на Берлински процес и његов значај у промовисању регионалне сарадње.

„У ишчекивању Берлинског самита, који би требало да се одржи почетком јуна, нагласио сам да је регину потребна економска и трговинска сарадња, али не и пројекти као замена за ЕУ“, казао је Курти.

Курти је уједно поручио да економска сарадња мора ићи паралелно са процесом демократизације региона.

Казао је и да је Косово испунило услове за визну либерализацију, те подцртао да Немачка може да помогне поводом овог питања.

„На састанку сам добио потврду канцеларке Меркел да Немачка подржава либерализацију визног режима за грађане Косова“, додао је Курти.

Са немачком канцеларком разговарао је и о реформама у правосуђу и борби против корупције – казао је да је његова влада посвећена томе, али и привлачењу инвестиција, с циљем отварања нових радних места.

Као неопходан корак за тако нешто види долазак немачких привредника на Косово, али и улогу албанске дијаспоре које живи у овој земљи.

Косовски премијер, Аљбин Курти, разговарао је са Меркел дан пре одржавања радне вечере коју приређује високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност, Жозеп Борељ, са лидерима Западног Балкана.

Према ранијим најавама, на радној вечери биће речи о целокупној политичкој ситуацији на Западном Балкану и процесу евроинтеграција региона.

Долазак на радну вечеру потврдили су премијери Северне Македоније Зоран Заев, Албаније Еди Рама, Србије Ана Брнабић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додики црногорски председник Мило Ђукановић.

Вечера се одржава дан након самита Брдо-Бриони којем су присуствовали председници из региона Западног Балкана, а који је резултирао усвајањем декларације.

У декларацији је назначено да уједињење Европе није потпуно без Западног Балкана, да чланством у ЕУ границе постају мање значајне, да би ЕУ требало активније да се повеже са свим земљама Западног Балкана, док се партнери залажу за ефикасније усвајање и спровођење неопходних реформи.

А пре него што је иста усвојена, дошло је до супротстављених ставова око више тачака, међу којима је и она о противљењу промена граница у региону која је на инсистирање председника Србије, избачена из финалне верзије декларације.

Вучић је након самита изјавио да је инсистирао да се у тачку о непроменљивости граница унесе уметнута реченица везано за УН и границе које признају УН или било који орган и тело УН-а, али и додао да то није наишло на разумевање многих од присутних чланица, а поготову Приштине.

Османи се јуче такође огласила наводећи да је „Косово као независна суверена земља трајан пројекат под постојећим границама и такво Косово ће остати“.

Иако се сложила са закључцима заједничке декларације, приложила је и „додатну изјаву“ са којом се практично остаје на почетној верзији нацрта документа, о чему је обавестила организаторе самита.

„А ти додатни коментари који ће бити моја изјава у односу на закључке је врло јасно одбијање било какве идеје о промени граница и у исто време да учини јасним да је Косово као независна суверена земља трајан пројекат под постојећим границама и такво Косово ће остати“, казала је Османи.

Руски председник погледом заледио новинара! Више о томе ОВДЕ.

Извор: kossev.info

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА