Најновије

"ОДБРАНА" ОФАНЗИВОМ: НАТО вежбе око Србије, масовна пуцњава са мрачним циљевима алијансе зла! (ВИДЕО)

У оквиру НАТО вежби „Бранилац Европе 2021“ почели су маневри „Моментални одговор 21“ (Immediate Response 21) који ће бити одржани у Босни и Херцеговини, Хрватској и другим земљама. Иако су, према Пентагону, вежбе „одбрамбене“ природе, експерти сматрају да њихов ток и размере сведоче да је већина операција организована у близини Русије —„офанзивна“.

Војска НАТО. (Фото: Јутјуб)

Према наводима босанског Министарства одбране, у вежбама ће учествовати око 500 босанских војника и око 700 америчких, а биће укључени и хеликоптери УХ-60 „блек хок“ и борбена возила „бредли“.

С тим у вези, војни експерт Јуриј Кнутов рекао је да се техника која је укључена у те маневре, укључујући хеликоптере УХ-60 „блек хок“, „користи , по правилу, у офанзивним операцијама“.

- 'Блек хок' (црни јастреб) је у основи потребан за десант, испоруку борбених возила, премештање пешадије. Користе се за извођење офанзиве. Генерално, већина операција у оквиру 'Браониоца Европе 2021' је офанзивна. Снаге најпре пребацују, а затим оне прелазе у контра-напад - изјавио је експерт.

Сличног става је и војни експерт Алексеј Леонков који је скренуо пажњу на то да се током маневара користе офанзивни системи наоружања, а поред тога, и на искрцавање десантних снага.

НАТО нарочито Русију назива претњом и испоставља се да је Алијанса решила да се штити од ње, али из неког разлога кроз офанзиву, сматра аналитичар.

Акценат на балканске земље

Са своје стране, Кнутов је приметио да су, међу одликама „Браниоца Европе 2021“ — извођење маневара на јужном крилу НАТО-а, сарадња са северноафричком командом блока и „акценат на земље Балканског полуострва“.

- Алијанса увлачи те државе у своју агресивну политику, чини их саучесницима у борби против претњи које је измислио НАТО, укључујући фамозну 'опасност' која долази из Русије - изјавио је аналитичар.

Према речима Кнутова, руководству НАТО-а одговара да Босна и Херцеговина, Бугарска, Румунија и друге балканске земље дају своју инфраструктуру за вежбе, „иако немају озбиљан војни потенцијал“.

- Са логистичког становништа, Алијанси одговара да користи аеродроме, луке, железничке пруге и ауто-путеве тих малих земаља за пребацивање снага, у Европу, нарочито америчких - закључио је војни експерт.

Што се тиче БиХ, иако земља није НАТО чланица већ само учествује у програму блока „Партнерство ради мира“ и „свим снагама настоји да се придружи Алијанси“ , та земља је укључена у најважније обуке, каже Кнутов. Он додаје да је циљ тога „тестирање њеног потенцијала“.

- Без обзира на то што је БиХ мала земља која не игра никакву улогу за НАТО, он током маневара жели да сагледа могућности те државе да задовољи потребе Алијансе. На основу те провере биће донета одлука о њеном уласку у НАТО - сматра он.

Истовремено, експерт је скренуо пажњу на размеру вежби „Бранилац Европе 2021“.

- То су највећи НАТО маневри у Европи у последњих 25 година. Хиљаде америчких војника биће пребачено бродовима и авионима преко океана из Америке, након чега ће формацијски кретати непосредно ка граници са Русијом. То не може да не изазива забринутост Москве, иако је Русија спремна на могуће провокације - закључио је експерт.

„Моментални одговор 21“

У саопштењу за штампу на сајту америчких Копнених снага у Европи и Африци наведено је да ће врхунац вежби „Моментални одговор“ бити заједничка међународна показна паљба уз помоћ војних граната под називом „Хрватски бедем 1991 – 2021“ (Croatian Rampart 1991—2021), у част 30. годишњице настанка Оружаних снага Хрватске која се обележава крајем маја.

Са своје стране, Пентагон је саопштио да ће током вежби „Моментални одговор 21“ више од пет хиљада војника осам држава „изводити борбене паљбе“ у 12 различитих земаља.

​С тим у вези, Спутњик прецизира да у поменуте државе, поред Босне и Херцеговине и Хрватске, спадају између осталог и Црна Гора, Албанија, САД, Велика Британија, Канада, Грчка, Северна Македонија и Словенија.

Од „Брзог одговора“ до „Звезданог витеза“

Треба поменути да се у оквиру вежби „Бранилац Европе 2021“ већ одвијају маневри интегрисане ПВО и ПРО одбране „Звездани витез“ (Астрал Книгхт) на челу са Сједињеним Америчким Државама. Почеле су 13. маја, а завршиће се до 22. маја.

На сајту НАТО-а је прецизирано да се „Звездани витез“ не одвија само у Хрватској, већ и у Грчкој, Италији и Словенији, као и да ће те земље распоредити на својој територији међународне снаге из шест држава Алијансе.

Према наводима прес-службе америчке војске у Европи и Африци, сврха тих вежби је „јачање односа са савезницима и партнерима путем формирања заједничког међународног потенцијала противваздухопловне одбране“.

Вежбе „Брзи одговор“ (Swift Response) већ су одржане у мају на територији Естоније, Бугарске и Румуније. С тим у вези, Здружене јединице НАТО снага у Естонији саопштиле су раније да је у маневрима, поред естонске војске, учестовало више од две хиљаде војника из САД и Велике Британије.

Поред Immediate Response, Swift Response и Аstral Knight, вежбе Defender Europe 2021 организационо су повезане и са другим вежбама: Saber Guardian, Command Post Exercise, African Lion и Steadfast Defender.

Руска армија убрзано формира моћну дивизију за одбрану важне енклаве! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА