Најновије

РАДОВАНУ КАРАЏИЋУ ПРЕТИ ЛИНЧ! Муслимански затвореници спремају акцију!

Радован Караџић могао би да буде животно угрожен када га по одлуци Хага пребаце у британски затвор у којем су исламисти, а његови адвокати сматрају да би Финска била најбезбеднија земља за издржавање казне, преноси данас "Дојче веле".

Радован Караџић. (Фото: Јутјуб)

Франкфуртер алгемајне цајтунг објавио је текст у коме говори о животној опасности у којој ће бити Караџић када га по одлуци суда пребаце у британски затвор, а правни заступник Питер Робинсон упозорава да његовом клијенту прети линч којем би га изложили муслимански затвореници, наводи "Дојче веле".

У тексту се најпре подсећа да је у процесу који је трајао читаву деценију Караџић осуђен на доживотни затвор, прецизирајући да је осуђен као саодговоран за дугогодишњу опсаду Сарајева и злочин у Сребреници.

Немачки лист пише да је Караџић улагао напоре још пре објављивања правоснажне пресуде да ни у ком случају не мора у британски затвор, јер је тамо посебно висок проценат муслиманских затвореника, па би могло доћи до осветничких акција против њега, а каже се и да случај другог српског затвореника показује да упозорења нису тако апсурдна као што у први мах звуче. 

Наводи се да Караџић може да се позове на случај генерала Радислава Крстића, најближег сарадника Ратка Младића, који је 2004. правоснажно осуђен на 35 година затвора за саучесништво у геноциду и за злочине против човечности.

Крстић је, подсећа се у тексту, пребачен на издржавање казне у енглески град Вејкфилд у Западном Јоркширу, а тамо су у мају 2010. три исламистичка затвореника, према извештајима британских медија један Албанац, један Нигеријанац и један Британац, нашла начин да уђу у његову ћелију и тешко су га повредили жилетом, па је само за длаку преживео.

У судском поступку против починиоца, који су у затвору већ били доживотно због убиства када су покушали да убију Крстића, они су навели да им је мотив био његова улога у Сребреници. 

Крстић је добио обештећење од затвора и прво је пребачен у други, па у трећи британски затвор, а када очигледно ни тамо нису могли да му гарантују безбедност, пребачен је у затвор у Пољској.

Франкфуртер алгемајне цајтунг наводи да адвокат Робинсон из свега тога изводи закључак да ће се Крстићево искуство вероватно у случају председника Караџића поновити, јер у Британији има сада још висе муслимана у затвору и да је под тим околностима одлука да се Караџић пошаље у Велику Британију једнака смртној казни.

Немачки лист преноси Робинсонову тврдњу да би Финска у том смислу била најбезбеднија земља, пошто у тамошњим затворима има најмање муслимана, али да су приговори Караџића и његовог адвоката одмах одбачени.

Руска армија убрзано формира моћну дивизију за одбрану важне енклаве! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА