Најновије

ЗЕМЉЕ КВИНТЕ ЗАХТЕВАЈУ: Приштина да спроведе одлуку суда о земљишту манастира Високи Дечани

Шефови мисија у Приштини Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Држава у заједничкој изјави навели су да ће један од кључних тестова решености владе у Приштини бити примена одлуке косовског уставног суда из маја 2016. године о упису земљишта манастира Дечани.

Манастир Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

У заједничкој изјави шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Држава истичу да је "22. марта именована нова влада са снажним мандатом за реформу и поштовање владавине закона".

"Један од кључних тестова њене решености биће примена одлуке косовског уставног суда из маја 2016. године о упису земљишта манастира Дечани. Поштовање владавине закона је обавеза свих влада", наглашавају у изјави.

Додају да снажно подстичу владу у Приштини да без даљег одлагања поступи са правним уписом у складу са одлуком уставног суда.

Шеф Канцеларије Европске уније у Приштини Томаш Суниог на Твитеру је написао да ни након пет година, откако је уставни суд донео одлуку о том питању, одлука није спроведена.

"Жао ми је што се пет година откако је уставни суд донео одлуку о земљишном спору у Дечанима, одлука још увек не спроводи. Косово може да напредује само придржавајући се владавине права као основног демократског принципа", рекао је Суниог.

Претходно, Епархија рашко-призренска упозорила је да општинске власти у Дечанима пет година одбијају да спроведу одлуку уставног суда у Приштини о власништву 24 хектара земље манастира Високи Дечани и упишу је у катастар.

Зашто је опозван амбасадор Србије у Пољској, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА