Најновије

''ЗОНА СУМРАКА'' У ПЕНТАГОНУ: 60.000 војника за које (скоро) нико не зна

Највећа тајна војска на свету, назвао је магазин "Њузвик" армију са око 60.000 припадника ангажованих, између осталог, у акцијама против исламиста у Африци и Пакистану и тајним операцијама у Ирану и Северној Кореји.

Зона сумрака (Фото: US Army)

Око 60.000 људи ангажовано је у операцији Пентагона, коју магазин Њузвик описује као највећу тајну операцију у историји. Та је армија десет пута већа од сличних операција које је својевремено покретала Централна обавештајна агенција, ЦИА.

Магазин тврди да ова армија обавља акције у Сједињеним Америчким Државама, али и ван граница земље, у униформама и цивилној одећи, понекада се скривајући иза приватних предузећа или консултантских кућа.

После двогодишње истраге, Њузвик тврди да стварне димензије ове операције нико са сигурношћу не може да процени, као и да је цео подухват у супротности са америчким законима и Женевском конвенцијом.

У ову операцију укључено је око 130 приватних компанија, којима логистичку подршку пружају десетине мало познатих и тајних владиних служби, по цени која прелази 900 милиона долара годишње.

Тај новац се, како тврди амерички магазин, троши на стварање лажних идентитета и набавку шпијунске опреме.

Око 30.000 припадника ове тајне армије ангажовано је у специјалним операцијама, које укључујући потере за исламистима од Пакистана до Западне Африке, као и у акцијама од Ирана до Северне Кореје.

Све већи број људи ангажованих на овај начин бави се електронским ратовањем и никада се не удаљава од тастатура. Главни циљ им је да се супротставе растућој конкуренцији коју Америци представљају Кина и Русија.

О бизнису америчке војске у Сирији сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС/Newsweek

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА