Најновије

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ АНАЛИТИЧАРА О МАСАКРУ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Шта се то дешава са Израелом, Бајден и Путин уједињени, огласио се и Макрон!

Најмоћније светске силе сложиле су се у оцени да сукоб на Блиском истоку има само једно решење - примирје, што је одлазећег израелског премијера Бењамина Нетањахуа оставило усамљеним.

Илустрација (Фото: Правда)

Светски аналитичари данима се баве најновијом ескалацијом сукоба на Блиском истоку између Израелаца и палестинске организације Хамас, коју Израел сматра терористичком, а у најновијим анализама слажу се у оцени да израелски премијер Бењамин Нетањаху за своје акције није добио подршку каквој се надао, пре свега од вишедеценијског савезника, САД, али и других пријатељских земаља попут Русије и Француске, као ни од домаћег становништва.

Наиме, у тренутку док Нетањаху новим претњама обећава како је спреман да у потпуности освоји Хамас, амерички председник Џо Бајден му је у телефонском разговору отворено поручио како "САД чврсто подржавају прекид ватре међу зараћеним странама", што је дан раније учинио и руски председник Владимир Путин.

И можда такав став најмоћнијих сила света не би био необичан, будући да је у претходних 10 дана на тлу Блиског истока виђено стравично разарање у коме је одузето чак 227 живота, да се није очекивало да ће Америка и поред свега тога здушно ипак стати на страну Израела. Такође, очекивало се да ће барем у неким сегментима имати другачији став од Русије, што се, такође, није догодило.

- Председник је изразио подршку прекиду ватре и размотрио америчко ангажовање с Египтом и осталим партнерима да би се окончао сукоб - саопштила је Бела кућа.

Аналитичари такав умерен став Америке, тачније председника Џоа Бајдена, објашњавају чињеницом да се шеф Беле куће већ увелико налази под жестоким притисцима својих колега из редова демократске партије да не ради исто што и његов претходник, републиканац Доналд Трамп. Подсетимо, некадашњи председник је био један од највернијих Нетањахуових пријатеља, те је чак издејствовао и то да САД пребаце своју амбасаду у Јерусалим, од чега нова администрација сада жели да се дистанцира.

Тако је потпуно неочекивано, Боб Менендез, председавајући Комитета за спољне послове Сената, иначе познат као један од најватренијих подржаваоца Израела, поручио како је "дубоко узнемирен" због извештаја о израелским ваздушним ударима у којима гину палестински цивили. Он је још затражио одговорност за акције које су довеле до цивилних жртава и уништавања медијских представништава, алудирајући на израелско разарање зграде у Гази у којој су била дописништва АП и Ал Џазире, а за коју је Нетањаху изјавио да ју је Хамас користио ту зграду за шпијунске операције.

А према последњим информацијама, у сукобу је убијено 227 људи, међу којима чак 217 Палестинаца, од чега 100 жена и деце, док је живот изгубило 12 Израелаца. Међу њима је и двоје малолетника.

- Постоје само два начина на које се можете обрачунати са Хамасом - или да га освојите или га потискујете. Ми тренутно радимо ово друго, али морам да кажем да не искључујемо ниједну другу могућност - истакао је Нетањаху и поручио да је његова земља одлучна да испуни своје намере, без држања штоперице будући да је о временском трајању акција тешко говорити.

Те његове речи су уследиле након разговора са Бајденом, али и након позива Кремља да Израел треба да оконча акције у Гази и "пронађе мирно решење сукоба који прети да се прелије на читав регион, а можда и шире".

Такве Нетањахуове одлуке, али и став САД, аналитичарка Мишелин Ишеј, која води програм људских права при Универзитету у Денверу, објашњава чињеницом да одлазећем израелском премијеру значајно опада подршка и у домаћој јавности.

- Његова популарност је опала јер је народ преуморан од неуспешних избора (прим. аут. Упорно се одлаже ступање на дужност Јаира Лапида који је добио мандат од председника након последњих избора). Такође, Нетањахуа чека суђење због корупције и он би након силаска с дужности лако могао да заврши на робији - истакла је Ишејева и додала да је сукоб с Палестином ипак умањио незадовољство Нетањахуом, због чега он сад грчевито наставља с ратом упркос позивима међународне заједнице, пре свега САД, да ради на успостављању примирја.

Сличне позиве синоћ је упутио и француски председник Емануел Макрон, који је истакао да ће радити заједно са Јорданом и Египтом на успостављају примирја у Гази. Он је позвао на хитно усвајање резолуције о сукобу Израела и Палестине у Савету безбедности УН, нагласивши како се још жртава на Блиском истоку не сме толерисати.

Тиме је Израел практично остао усамљен када је у питању подршка неких од највернијих савезника те земље, али је Нетањаху ипак истакао да никад неће престати са акцијом док не постигне потпуну победу. Тако је и синоћ израелска војска извела један од најшежћих удара на Газу од почетка најновије ескалације сукоба, при чему је из 52 авиона за 25 минута испалило 122 бомбе на положаје Хамаса. Израел тврди да је у том нападу уништио више од 11 километара тајних терористичких тунела.

Како се пролази кад се вређаш Кадирова погледајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА