Најновије

РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СЕ ОГЛАСИЛА: Да ли треба подржати Палестину или Израел?

Једнострана подршка Палестини или Израелу могла би да доведе до ескалације сукоба између њих у будућности, а да би се он превазишао, неопходно је поштовање дугогодишњих одлука УН, рекао је митрополит Иларион (Алфејев) из Одељења Московске патријаршије за спољне црквене односе.

Храм Христа Спаситеља (Фото: РИА Новости)

„Одлуке које су Уједињене нације доносиле дуго времена, ако се спроведу, на крају ће се створити стабилна палестинска држава, уз Државу Израел, која ће моћи мирно да коегзистира са Државом Израел.

Ако се једнострана подршка једне или друге стране настави, онда се, на жалост, може очекивати ескалација непријатељстава у будућности“, рекао је он у програму ТВ канала Русија 24.

Што пре буде пронађено политичко решење како би и Израелци и Палестинци могли да живе на овој земљи, то ће бити боље и за једне и за друге, рекао је митрополит.

„Руска православна црква увек позива на мир у Светој земљи. Молимо се за Јерусалим, а Јерусалимска православна црква улаже велике напоре да помири обе стране“, нагласио је он.

Израелски кабинет министара за безбедност увече 20. маја једногласно је прихватио иницијативу Египта за билатерални прекид ватре у израелско-палестинској зони сукоба без икаквих услова.

Саветник шефа политбироа Хамаса Тахер Ан-Ноно рекао је да ће покрет поштовати прекид ватре ако се Израел тога придржава. Прекид ватре ступио је на снагу 21. маја у раним јутарњим часовима.

Ситуација на граници између Израела и појаса Газе ескалирала је 10. маја увече. Од почетка ескалације, из палестинске енклаве испаљено је око 4,3 хиљаде пројектила, према израелској војсци, њих је око 640 пало унутар енклаве. Израел је проценио ефикасност противракетног одбрамбеног система Гвоздена купола на 90%.

Према последњим информацијама, у Израелу је погинуло 12 људи, више од 50 је тешко повређено. Број Палестинаца убијених у одмазди израелских ваздушних напада достигао је 243, укључујући 66 малолетника. Повређено је 1,9 хиљада људи.

Шта се за то време догађа на северу Сирије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА